UA | RU
04 грудня 2019, 13:17

Запрошення України і Грузії до НАТО конгресмен США назвав питанням часу

3-4 грудня в Лондоні відбудеться зустріч лідерів країн-членів НАТО. Аналітики відзначають, що зустріч проходить на тлі низки розбіжностей між союзниками, наприклад, з приводу нерівномірного розподілу військових витрат, про що неодноразово критично висловлювався президент США Дональд Трамп.
3-4 грудня в Лондоні відбудеться зустріч лідерів країн-членів НАТО. Аналітики відзначають, що зустріч проходить на тлі низки розбіжностей між союзниками, наприклад, з приводу нерівномірного розподілу військових витрат, про що неодноразово критично висловлювався президент США Дональд Трамп.

Конгресмен від республіканської партії від штату Іллінойс, співголова і засновник Балтійського кокусу у Палаті представникыв Конгресу США, член Парламентської Асамблеї НАТО Джон Шимкус (John Shimkus, R-IL) вважає, що Північноатлантичний альянс зможе подолати наявні розбіжності, а майбутня зустріч лідерів в Лондоні лише зміцнить його. Конгресмен зазначає, що альянс повинен продовжувати проводити політику «відкритих дверей», і такі країни, як Україна і Грузія одного дня стануть його членами.

В інтерв'ю Російській службі "Голосу Америки" американський законодавець заявив, що вірить у непорушність Статті 5-ї договору НАТО

"Я не думаю, що вільний світ, особливо після України, буде терпіти захоплення території збройним шляхом.Я думаю, що альянс може не тільки стримати, а й витримати потенційну атаку" - заявив Шимкус.

Конгресмен назвав військовий захист НАТО набагато кращим, ніж у минулому.

"Збільшилася кількість сухопутних військ, здатність переміщати війська і персонал на великі відстані. Звичайно, залишаються проблеми, але я не стану їх зараз підкреслювати".

Конгресмен-республіканець висловився на підтримку вступу нових членів у НАТО.

"У Альянсі є План дій щодо членства (ПДЧ) у НАТО - програма по прийняттю нових членів. НАТО вже публічно заявляв, що Грузії і Україні, коли вони будуть готові і якщо вони того побажають, повинна бути надана можливість приєднатися до альянсу. ПДЧ передбачає зміни в збройних силах, інститутах управління, прозорість, наявність верховенства закону і судової системи. І коли настане відповідний час, то ми побачимо запрошення про приєднання - як це відбувається з Північної Македонією сьогодні, а до цього з Чорногорією", - заявив Шимкус.

"Я радий, що НАТО проводить політику відкритих дверей, і суверенні країни хочуть приєднатися до альянсу. Коли вони будуть готові, їм буде запропоновано стати членом альянсу, і, я думаю, вони будуть прийняті", - заявив американський законодавець.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Окупанти за добу обстріляли 17 населених пунктів Херсонщини: є жертви
30 квітня 2024, 09:16
Російська армія за добу понад 250 разів вдарила по Запорізькій області
30 квітня 2024, 08:54
Кількість жертв ракетного удару по Одесі зросла
30 квітня 2024, 08:32
За добу – 115 боєзіткненнь: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати ворога
30 квітня 2024, 08:09
ССО показали, як знищили місце дислокації окупантів на Херсонському напрямку
30 квітня 2024, 06:22
За кордон за 10500 доларів: на Хмельниччині викрили чергову схему для ухилянтів
30 квітня 2024, 04:42
На Дніпропетровщині кермо мотоблока застрягло у чоловіка в голові
30 квітня 2024, 04:00
Чоловік 15 років планував убивство, але "переплутав" жертву: подробиці трагедії в Запоріжжі
30 квітня 2024, 03:00
Російське окупаційне угруповання в Україні за квітень скоротилося
30 квітня 2024, 02:30
У центрі Запоріжжя під колесами автівки загинули двоє людей
30 квітня 2024, 01:40