«Просто припинити стріляти»

Фразу «Просто припинити стріляти» Зеленський сказав 21 березня 2019 року в інтерв'ю представникам світових ЗМІ. Відтоді вона стала мемом.
«Просто припинити стріляти»
Фразу «Просто припинити стріляти» Зеленський сказав 21 березня 2019 року в інтерв'ю представникам світових ЗМІ. Відтоді вона стала мемом.

ПРО ПОСТРІЛИ

«Україна – місце, де стріляють лише салюти на весіллях та днях народження. Це — Україна найближчого майбутнього».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
За даними української Вікіпедії, 2019 року після інавгурації Зеленського (з 21 травня по грудень) втрати силових структур України внаслідок російського вторгнення склали 111 осіб, 2020 року (по 5 грудня) — 104 особи.

ПРО НАТО

«НАТО — клас, безпека, рівень армії, все зрозуміло. Але я хочу об'єднати країну. Я буду кожен день записувати відео до східних регіонів України і говорити їм: дивіться, НАТО — не звірюга, не проковтне вас. Дивіться, що це. Нехай люди думають, нехай почнуть читати про це, нехай почнуть вивчати».

17 квітня 2019 року, «РБК-Україна»
НЕ ЗРОБЛЕНО
Після інавгурації Зеленського вже мало вийти понад 500 обіцяних ним щоденних відеозвернень до східних регіонів України з метою популяризації вступу до НАТО, але він досі не записав жодного такого відео.

ПРО ЗУСТРІЧ З ПУТІНИМ

«Якщо я зустрінусь з паном Путіним, я йому скажу: нарешті ви повернули наші території, скільки готові ще компенсувати грошей за те, що відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь у ескалації Криму та Донбасу, допомагали їм на всьому цьому страшному, жорстокому, огидному шляху?»

31 березня 2019 року, «Громадське телебаченне»
НЕ ЗРОБЛЕНО
Зеленський зустрівся з Путіним 9 грудня 2019 року в Парижі на саміті лідерів держав «нормандської четвірки». Але від Зеленського так і не пролунало заяви про те, що Путін повернув нам наші території.

ПРО ПИТАННЯ КРИМУ

«З приводу Криму я обов'язково на зустрічі в Нормандському форматі поставлю це питання… Потрібно ставити це питання і почути відповідь від Російської Федерації».

10 жовтня 2019 року під час прес-марафону
НЕ ЗРОБЛЕНО
Після Паризького саміту Зеленський заявив, що на тему Криму не вистачило часу через тривале обговорення розведення військ. Він пообіцяв, що через чотири місяці на новій зустрічі в Нормандському форматі Крим стоятиме на порядку денному розмови. Але цієї зустрічі досі не відбулося.

ПРО ЖИТЛО ДЛЯ ВЕТЕРАНІВ АТО

У нас дуже великі черги… Там не тільки люди, які приїхали з окупованої частини Донбасу, там і ветерани, і АТОвці. Для них для всіх розробляється програма. Впродовж місяця вона буде показана всім мерам та губернаторам».

10 жовтня 2019 року під час прес-марафону
НЕ ЗРОБЛЕНО
Такої програми досі немає. 24 грудня 2019 року Мінветеранів обнародувало проект концепції Державної цільової програми забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та внутрішньо переміщених осіб на 2020 – 2025 роки. 11 вересня 2020 року Мінветеранів обнародувало проект концепції Державної цільової програми забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на період до 2025 року. У цьому проекті вже не йдеться про внутрішньо переміщених осіб. Але цю концепцію теж не затверджено Кабміном, відтак немає і самої програми, обіцяної Зеленським ще рік тому.
Читати більше
Перед цим своїм указом від 8 листопада 2019 року він доручив Кабміну вжити заходів для «розроблення державної цільової програми забезпечення житлом осіб, які брали участь в антитерористичній операції та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також внутрішньо переміщених осіб за принципом державно-приватного партнерства, пільгового кредитування».


ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ЗОЛОТОГО-4

«Розведення військ у Петрівському та Золотому. Хочу заспокоїти місцеве населення — я особисто гарантую, що ви будете захищені, та відведення військових жодним чином не вплине на вашу безпеку».

1 жовтня 2019 року, president.gov.ua
НЕ ЗРОБЛЕНО
Відведення українських військ у н. п. Золоте-4 (Попаснянський район Луганської області) відбулося 29 жовтня 2019 року. Напередодні, 28 жовтня, там зазнали пошкоджень від обстрілу два приватних будинки. 21 грудня 2019 року обстрілом пошкоджено два приватних будинки. 28 квітня 2020 року ворожим вогнем було пошкоджено три житлових будинки. 30 квітня і 1 травня обстрілами пошкоджено школу і цивільні будинки.

ПРО ЗУСТРІЧ НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РІВНІ З ВЕТЕРАНАМИ ВІЙНИ З РОСІЄЮ

«Найдемо вільну дату — поспілкуємось»


29 жовтня 2019 року у Маріуполі

НЕ ЗРОБЛЕНО
У Зеленського досі не знайшлося вільної дати для зустрічі з представниками штабів спротиву капітуляції ані щодо питання відведення військ, ані щодо інших питань.

ПРО ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ ВЕТЕРАНСЬКИХ БІЗНЕСІВ

«Я гадаю, нам потрібно якомога більше ветеранських бізнесів… Яким чином у цьому питанні може допомогти саме держава, саме влада? На мою думку, потрібні програми бізнес-освіти для тих, кому це дійсно цікаво. Окрім того, держава має фінансово підтримати старт такого бізнесу, робити пільгові кредити. Зараз у Верховній Раді є законопроект про державні гарантії по кредитах для малого та середнього бізнесу. Гадаю, треба подумати, щоб вважати ветеранський бізнес за окрему категорію бізнесу».

23 серпня 2020 року, ukrinform.ua
НЕ ЗРОБЛЕНО
Жодного з анонсованих Зеленським заходів державної підтримки ветеранських бізнесів не здійснено.
Читати більше
Зокрема, у законі «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом», прийнятому 3 вересня 2020 року, та у постанові Кабміну «Деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі у 2020 році» від 5 листопада 2020 року ветерани взагалі не згадуються.


ПРО НОВИЙ ЗАКОН ПРО ОСОБЛИВИЙ СТАТУС ОРДЛО

«Ми напишемо його разом — у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством. Не перетнувши жодної «червоної лінії».


3 жовтня 2019 року у зверненні до українців

НЕ ЗРОБЛЕНО
Анонсована Зеленським співпраця «з усім українським суспільством» для спільного написання цього закону навіть не розпочалася. Натомість 12 грудня 2019 року було продовжено на 2020 рік дію старого закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». 15 грудня 2020 року Верховна Рада проголосувала за законопроект про продовження дії старого закону й на 2021 рік.

ПРО МІНСЬКІ ДОМОВЛЕННОСТІ

«Я не віддам п'ять років, які дав мені народ України, на те, щоб займатися «Мінськом». Просто не віддам… Я вважаю, що на всі домовленості держава може витратити рік, а потім повинна бути реалізація. Довше не можна. Як ні — потрібно змінювати формат, стратегію й повертатися до розмови, коли настане час. Робити паузу»

7 березня 2020 року в інтерв'ю The Guardian
НЕ ЗРОБЛЕНО
9 грудня 2020-го минув рік від Паризького саміту, однак Мінські домовленості залишаються нереалізованими і не досягнуто нових домовленостей про деокупацію і реінтеграцію окупованих територій Донеччини і Луганщини. При цьому Зеленський не виконав обіцянки «змінювати формат, стратегію». Він вирішив продовжити переговори з Путіним після закінчення 9 грудня терміну, відведеного на переговори з Росією щодо Донбасу, і не переходити до анонсованого «плану Б» — про це «Українським новинам» повідомив радник керівника ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк. А голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24», повідомив, що плану «Б» «ще немає, над ним працюють».
Читати більше
В тому ж інтерв'ю The Guardian Зеленський повідомив, що у нього є не один план, а більше: «Їх два-три, цих планів, що робити далі у разі, якщо ми не будемо рухатися вперед». А на питання про точку відліку річного строку він відповів: «Я взагалі рахував собі рік від перших наших розмов з Путіним. Але ключовою була, звичайно, розмова в «Нормандії». Я вважаю, що розтягувати цей процес не можна в жодному разі».