«Вчителям — по $4000 на місяць»

14 березня 2019 року «ЗеКоманда» поширила відеоролик, в якому на нараді у Зеленського йому порахували, що вчителям легко можна підняти зарплату до $4000 на місяць. А сам Зеленський слухав і радісно кивав. І хоча вчительські $4000 одразу ж стали об'єктом висміювання, але чимало вчителів ще тривалий час всерйоз вірили, що Зеленський дасть їм ці гроші.
«Вчителям — по $4000 на місяць»
14 березня 2019 року «ЗеКоманда» поширила відеоролик, в якому на
нараді у Зеленського йому порахували, що вчителям легко можна підняти зарплату до $4000 на місяць.А сам Зеленський слухав і радісно кивав. І хоча вчительські $4000 одразу ж стали об'єктом висміювання, але чимало вчителів ще тривалий час всерйоз вірили, що Зеленський дасть їм ці гроші.

ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ НАДБУДОВУ

«Скоротимо адміністративну надбудову системи охорони здоров'я та освіти».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Жодного скорочення «адміністративної надбудови системи охорони здоров'я та освіти» не проведено, також не прийнято законів, які б передбачали таке скорочення.


ПРО СТРАХОВУ МЕДИЦИНУ

«...найважливіший крок в охороні здоров'я — перехід до страхової медицини. Пацієнт буде сам визначати програму страхування, обирати заклад, лікаря, спосіб лікування. Базовий рівень страхування для малозабезпечених верств населення — за рахунок держави».

Передвиборна програма

НЕ ЗРОБЛЕНО
Як визнав сам Зеленський, він досі не знає, як це зробити.
«Чекаю від профільного комітету та міністерства моделі страхової медицини, які могли б з'явитися нарешті в Україні», — зізнався він, звертаючись до Верховної Ради з посланням 20 жовтня 2020 року.


ПРО ПРОФІЛАКТИЧНУ МЕДИЦИНУ

«Велика увага — медицині профілактичній. Хвороби треба запобігати, а не лікувати. Програма популяризації здорового способу життя. Введення обов'язкового безкоштовного щорічного медичного огляду».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Жодної програми популяризації здорового способу життя Зеленський не розпочав. Також досі не запроваджено обіцяного Зеленським обов'язкового безкоштовного щорічного медичного огляду.


ПРО ОСВІТНІ ВАУЧЕРИ

«Ми запровадимо принцип «гроші ходять за талановитим студентом». Кожен шкільний геній отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якому обраному ним закладі вищої освіти».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Шкільні генії встигли провчитися вже цілих півтора навчальних роки за президентства Зеленського, але обіцяні Зеленським освітні ваучери в Україні досі не запроваджено.

ПРО ПРИЙОМ ОЛІМПІАДИ

«Нам потрібен певний план, що ми, скажімо, готові за 3–4 роки все побудувати, і тоді можемо бути в черзі і прийняти Олімпіаду».

16 липня 2019 року в Олімпійському навчально-спортивному центрі «Конча-Заспа»
НЕ ЗРОБЛЕНО
Обіцяного стратегічного плану досі немає, хоча пройшло вже майже півтора роки.
Читати більше
Відтак Зеленський все ще не знає, які потрібні кроки, щоб провести Олімпіаду. 22 жовтня 2020 року в Маріуполі Зеленський підтвердив мету проведення Олімпіади і зізнався: «Треба зрозуміти, які для цього кроки потрібно робити».


ПРО РОЗВИТОК ІНОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

«Плануємо розвиток інноваційної інфраструктури шляхом відкриття бізнес-інкубаторів, акселераторів та інноваційних платформ, відкриття знакових R&D-центрів світових корпорацій, створення інноваційних чи стартап-платформ у закладах вищої освіти».

23 жовтня 2019 року в Японії
НЕ ЗРОБЛЕНО
За більш як рік після своєї обіцянки Зеленський не проголосив жодних заходів, спрямованих на створення у закладах вищої освіти інноваційних чи стартап-платформ.

ПРО ГУМАНІТАРНУ СТРАТЕГІЮ

«...розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про Гуманітарну стратегію України» до 31 березня 2020-го.

8 листопада 2019 року, указ №837/2019.
НЕ ЗРОБЛЕНО
Законопроект про Гуманітарну стратегію України досі не внесений. А сам Зеленський публічно не згадує про необхідність Гуманітарної стратегії попри те, що вона записана у його власному указі, виданому вже більш як рік тому.

ПРО РЕМОНТ ЛІКАРЕНЬ

«Ми знайшли кошти, і 220 опорних лікарень буде відремонтовано цього року».

19 лютого 2020 року у Борисполі
НЕ ЗРОБЛЕНО
14 грудня 2020 року на селекторній нараді під головуванням Зеленського міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що «готова половина з 210 обіцяних приймальних відділень екстреної медичної допомоги, які будують з ініціативи президента України Володимира Зеленського», а друга половина — не готова, лише «має завершену проектну документацію».
Читати більше
20 жовтня 2020-го, за кілька днів до місцевих виборів, Зеленський, звертаючись до Верховної Ради з посланням, підтвердив обіцянку: «210 приймальних відділень з новітнім медичним обладнанням. Коли ми озвучували ці цифри на початку року, багато хто не вірив. Але більшість із цих об'єктів уже готові, і до кінця року, як ми обіцяли, ми виконаємо весь цей план».


ПРО ПІДВІЩЕННЯ ЗАРПЛАТ МЕДИКАМ У 2021 РОЦІ

«Згідно з планом міністерства охорони здоров'я, у 2021 році мінімальна заробітна плата лікаря має бути 20–25 тис. грн, медичної сестри — 15 тис. грн, молодшого медичного персоналу — до 10–12 тис. грн. Переконаний, що наступними мають бути освітяни та наші науковці».

20 жовтня 2020-го, звернення до Верховної Ради
НЕ ЗРОБЛЕНО
Щоб забезпечити середню зарплату лікарів 22–25 тис. грн, медичної сестри — 17–18 тис. грн, молодшого медичного працівника — 11 тис. грн, МОЗ подало на 2021 рік бюджетний запит на суму 296 млрд грн. Але в держбюджеті-2021, прийнятому 15 грудня, виділили на охорону здоров'я лише 159 млрд грн, що менше 54% від запиту МОЗ. Це означає, що середня зарплата у медиків не зможе піднятися значно вище від нинішнього рівня, який, за даними МОЗ, становить 9 тис. грн у лікаря, 7 тис. грн у середнього медичного персоналу і 5 тис. грн у молодшого медперсоналу.
Читати більше
Слід зауважити, що Зеленський у своєму зверненні до парламенту навів цифри саме мінімальних зарплат, тож середні зарплати медиків мали б бути ще вищими.


ПРО ВАКЦИНУ ПРОТИ COVID-19

«Україна повинна бути серед перших країн, які матимуть змогу закупити вакцину... Щойно з'явиться в тій чи іншій країні вакцина, а нині у багатьох європейських країнах і у світі заявляють про те, що є вакцина, або вона з'явиться, або відбудуться випробування, у всіх різні етапи, то у нас будуть контракти на постачання вакцини до України».

25 липня 2020 року на нараді щодо запобігання поширенню коронавірусу; 1 жовтня 2020-го Зеленський на Рівненщині
НЕ ЗРОБЛЕНО
17 грудня 2020 року Мінохорони здоров'я України повідомило, що «МОЗ веде переговори з усіма топкомпаніями-виробниками вакцини, які завершили третю фінальну стадію її випробування». Отже, контрактів з виробниками вакцин на постачання вакцин в Україну досі немає, є тільки переговори. Між тим вакцинація вже стартувала 14 грудня в США і 15 грудня в Сполученому Королівстві; вона має розпочатися в усіх країнах ЄС з 27 по 29 грудня.