«Весна прийде — саджати будемо»

Гасло «Весна прийде — саджати будемо» було одним з головних слоганів виборчої кампанії Зеленського. Українці бачили це гасло на численних білбордах.
«Весна прийде — саджати будемо»
Гасло «Весна прийде — саджати
будемо» було одним
з головних слоганів виборчої
кампанії Зеленського.
Українці бачили це гасло
на численних білбордах.

ПРО КОРУПЦІЮ

«Підозрюваний у корупції не вийде під заставу».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Підозрюваних в отриманні неправомірної вигоди продовжують випускати під заставу.
Читати більше
Зокрема, 17 вересня 2020 року оголосили підозру в одержанні неправомірної вигоди у великому розмірі народному депутату Олександру Юрченку, який був висунутий до Верховної Ради партією «Слуга народу». Однак 24 вересня Юрченко вийшов зі слідчого ізолятора під заставу в 3,1 млн грн.


ПРО ПОКАРАННЯ

«Засуджений за корупцію отримає… довічну заборону обіймати державні посади».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
За більш як півтора роки президентства Зеленського жоден засуджений за корупцію не отримав довічної заборони обіймати державні посади.
До того ж за час роботи нової Верховної Ради, де правлячу більшість складає фракція партії «Слуга народу», до Кримінального кодексу досі не внесені зміни, які передбачали б довічну заборону обіймати державні посади.


ПРО ВІДКРИТІ КОНКУРСИ НА ПОСАДИ

«Чесні посадовці отримають… відкриті конкурси на посади…»

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Чесні посадовці в СБУ і прокуратурі не отримали відкритих конкурсів на посади голови СБУ і генерального прокурора.
Зеленський без проведення конкурсу вносив до Верховної Ради подання про призначення на посаду голови СБУ Івана Баканова. Так само без проведення конкурсу Зеленський призначав на посаду генерального прокурора Руслана Рябошапку та Ірину Венедіктову.


ПОРУШЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ

«Зобов'язуюсь... додержуватися Конституції України і законів України».

20 травня 2019 року, присяга
НЕ ЗРОБЛЕНО
29 жовтня 2020 року Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», за яким «повноваження складу Конституційного Суду України… припиняються з дня набрання чинності цим Законом», що є брутальним порушенням Конституції України і Закону України «Про Конституційний Суд України».

ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ

«Наша команда готує план подолання корупції в судах, і найближчим часом ми окремо його представимо».

20 червня 2019 року на зустрічі з представниками бізнесу

НЕ ЗРОБЛЕНО
Анонсований Зеленським план подолання корупції в судах досі не представлений і не оприлюднений.

ПРО ВАКАНСІЇ СУДДІВ

«Суди першої інстанції повинні бути наповнені новими суддями. Більш ніж 2000 вакансій мають бути заповнені ще до Нового року».

2 вересня 2019 року на зустрічі з керівництвом парламенту, уряду та правоохоронних органів
НЕ ЗРОБЛЕНО
Після 2 вересня до кінця 2019 року Зеленський своїми указами призначив лише 256 суддів, хоча обіцяв більш ніж 2000.
Протягом 2020 року він призначив ще 515 суддів. Сумарно за більш як 15 місяців — лише 771 суддя, що складає менше 40% від потреби. Тобто понад 60% вакансій у судах залишаються незаповненими.


ПРО ВККСУ

«Ще до Нового року (запрацює) нова Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка буде перезапущена найближчим часом, відповідно до поданого мною законопроекту до Верховної Ради України».

2 вересня 2019 року на зустрічі з керівництвом парламенту, уряду та правоохоронних органів

НЕ ЗРОБЛЕНО
Вже більше року ВККСУ взагалі не працює. Законопроект №1008, внесений Зеленським, був прийнятий Верховною Радою 16 жовтня і набув чинності 7 листопада 2019 року як закон №193-IX. За цим законом, з дня набрання ним чинності повноваження членів ВККСУ припинилися. Але нову ВККСУ досі не створено. Міжнародні експерти відмовилися від делегування своїх представників до складу конкурсної комісії з формування ВККСУ через погану якість закону №193-IX. І Зеленський досі не виправив цю ситуацію, спричинену цією законодавчою ініціативою.

ПРО ТИСК НА СУДДІВ

«Я обіцяю, що за мого президентства не буде… жодного тиску на суддів... Я цим займатися не збираюся».

17 травня 2019 року, «РБК-Україна»; 20 травня 2019 року у розмові із президентом Естонії Керсті Кальюлайд
НЕ ЗРОБЛЕНО
Голова Верховного Суду Валентина Данішевська 26 листопада 2019 року заявила, що нова влада здійснює тиск на судову систему і що ініційований Зеленським закон №193-IX є одним з чинників такого тиску. Пленум Верховного Суду 25 жовтня 2019 року ухвалив звернення до Зеленського, де констатується, що цей «закон формує потенційні загрози незалежності всіх суддів, а його прийняття призведе до реального посягання на їх незалежність».
Читати більше
Перед прийняттям цього закону генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич наголосила, що текст законопроекту пропонує масштабні зміни, які «можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи». Аналогічне занепокоєння висловили посли ЄС, Великої Британії, Канади і Німеччини. Проте монобільшість «Слуги народу» прийняла цей закон, а Зеленський його підписав.


ПРО VIP-ПАЛАТИ

«Прем'єр-міністру України поставлена задача вирішити питання так званих VIP-палат та відмінити усі нормативні акти, які цього вимагають. У нас не «совок» і не буде ніяких люксових палат для «членів ЦК»… Рівні умови стосуються абсолютно всіх. Виключень не буде і для перших осіб держави: президента, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради».

26 березня 2020 року, відеозвернення

НЕ ЗРОБЛЕНО
11 листопада 2020 року стало відомо, що сам Зеленський і керівник його офісу Андрій Єрмак перебувають в ізольованих палатах лікарні «Феофанія» і що у Зеленського там навіть є спеціальний обладнаний кабінет.

ПРО ВІДКАТИ

«Хотів би ще звернути увагу з приводу компаній, які будуть брати участь в тендерах… Перше — це чесність, друге — ніяких відкатів, і третє — сплачуйте податок, правдиво працевлаштуйте людей. Не треба ніяких тіньових робити речей».

11 лютого 2020 року в Укравтодорі
НЕ ЗРОБЛЕНО
Коли 9 липня 2020 року Зеленський приїхав на Волинь, одна з журналісток сказала йому, що «Волиньавтодор» скаржиться, що фірми з Луганська і Донецька забирають у них тендери, навіть коли «Волиньавтодор» виграє їх. Зеленський відповів: «Я вам чесно скажу, я не знаю, що там з тендерами, і чесно, мене це не дуже цікавить, тому що мене цікавить швидкий результат. Хто дає якісний і швидкий результат, нехай той і будує дороги».