«Я - ваш вирок»

Фразу «Я не ваш опонент, я — ваш вирок» Зеленський промовив на передвиборних дебатах з Петром Порошенком на Олімпійському стадіоні 19 квітня 2019 року.
«Я - ваш вирок»
Фразу «Я не ваш опонент, я — ваш вирок» Зеленський промовив на передвиборних дебатах з Петром Порошенком на Олімпійському стадіоні 19 квітня 2019 року.

ПРО ПЕРШИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ

«Мій перший законопроект: «Про народовладдя». У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Першим законопроектом, який вніс Зеленський до Верховної Ради VIII скликання, став законопроект №10317 від 22.05.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу». У Верховній Раді IX скликання першим законопроектом Зеленського став законопроект №1007 від 29.08.2019 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України».
Читати більше
Лише 9 червня 2020 році, тобто на другому році свого президентства, Зеленський вніс законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». І він досі не прийнятий в другому читанні і в цілому.


ПРО ТЕРМІН

«Одразу хочу запевнити — іду на один термін, щоб змінити систему заради майбутнього. Торгувати принципами, репутацією, країною заради збереження влади не стану. Буду чесним та відданим Україні та передам її в руки нового покоління політиків».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
На прес-конференції 20 травня 2020 року Зеленський визнав, що на другий президентський термін піти все ж має намір, і переклав відповідальність на виборців. «Я подумаю. Як скаже народ України», — сказав він. «Якщо буде велика підтримка народу України, я зможу про це подумати», — знову повернувся він до цього питання і заявив, що для виконання всього переліку обіцянок одного терміну може не вистачити.


ПРО ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАННОСТІ

«Впроваджувати рівність та справедливість почну із себе. Мої законопроекти у цьому напрямі: «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів»; «Про імпічмент президента України»; «Про відкликання народного депутата України».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Зеленський не вніс проектів, і Верховна Рада не прийняла законів про зняття недоторканності з президента України і суддів та про відкликання народного депутата України.
Читати більше
Недоторканність знято лише з народних депутатів, причому автором цього законопроекту був попередній президент Порошенко, а не Зеленський. Попри обіцянку Зеленського, в Конституції досі залишаються незмінними положення про те, що «президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень», а також положення про «недоторканність судді» та «недоторканність судді Конституційного суду України».


ПРО ВИБОРИ ЗА ВІДКРИТИМИ СПИСКАМИ

«Вибори до парламенту мають відбуватись за відкритими списками».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Вибори до Верховної Ради IX скликання відбулися 21 липня 2019 року за старою виборчою системою, тобто не за відкритими списками, а наполовину за закритими списками, наполовину — в одномандатних мажоритарних округах.


ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ ДЕПУТАТСЬКИХ МАНДАТІВ

«Кнопкодавство, депутатські прогули — автоматична підстава до позбавлення депутатського мандату».

Передвиборна програма
НЕ ЗРОБЛЕНО
Ані кнопкодавство, ані депутатські прогули так і не стали автоматичною підставою до позбавлення депутатського мандату. Зокрема, чимало нардепів з фракції «Слуга народу» було спіймано на кнопкодавстві і прогулах, але жоден з них не був позбавлений депутатського мандату.


ПРО ВІДКРИТІСТЬ БАНКОВОЇ

«– Треба зробити публічною інформацію про відвідування держустанов, щоб ми бачили, хто приходить на Банкову.
– Звісно, я готовий».

11 березня 2019 року, передвиборний ролик
НЕ ЗРОБЛЕНО
Як пересвідчилися «Схеми», Офіс президента Зеленського «не публікує і не надає у відповідь на офіційні журналістські запити інформацію, хто ходить на зустрічі в ОП».
Читати більше
Водночас підтверджуються підозри, що «олігархи й бізнесмени з сумнівним бекграундом непомічено потрапляють на прийом до перших осіб держави, що туди ходять судді та правоохоронці, які мали б триматися якнайдалі від посадовців і бути від них незалежними, що деякі люди, помічені в корупційних історіях, не такі вже й токсичні для команди президента, бо двері на Банкову для них відчинені».


ПРО ПЕРШИЙ УКАЗ

«Буде указ, яким буде затверджено план дій із запровадження в Україні справжнього народовладдя».

4 квітня 2019 року про свій перший указ
НЕ ЗРОБЛЕНО
Першим указом президента Зеленського став указ №300/2019 «Про прийняття повноважень Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України». Ані на сайті президента, ані в базі даних Верховної Ради немає жодного указу Зеленського, який містив би слово «народовладдя».


ПРО СПІЛКУВАННЯ З НАРОДОМ

«Друзі! Раз на тиждень буду щиро ділитися всім, що на душі. Буду розповідати про наші успіхи, перемоги, плани і невдачі (а вони, звичайно, теж є). Сподіваюся, такий формат всім зайде».

25 листопада 2019 року, відеозвернення

НЕ ЗРОБЛЕНО
Після «Відверто з Президентом #3» Зеленський випустив ще «Відверто з Президентом #4» 2 грудня 2019-го, і на цьому такий формат спілкування Зеленського з народом припинився. В подальшому Зеленський час від часу записував відеозвернення, але вони не були щотижневими.


ПРО РАДУ РОЗВИТКУ ГРОМАД І ТЕРИТОРІЙ

«Утворити Раду розвитку громад та територій як консультативно-дорадчий орган при президентові України... Інформація про діяльність Ради та підготовлені нею матеріали розміщуються на вебсайті офіційного інтернет-представництва президента України».

Указ від 18 грудня 2019 року №909/2019
НЕ ЗРОБЛЕНО
Рада розвитку громад та територій скликалася Зеленським лише один раз: 24 грудня 2019 року. Жодної інформації про діяльність цієї Ради та підготовлені нею матеріали на сайті президента не розміщено.
Читати більше
7 грудня 2020 року Зеленський заявив: «Одним з найбільш перспективних напрямків вважаю реанімацію Ради регіонального розвитку, яка дасть змогу суттєво покращити комунікацію між мерами, головами обласних адміністрацій, центральними органами влади». Рада регіонального розвитку була створена указом президента Порошенка 21 квітня 2015 року, який був скасований указом Зеленського №909/2019.


ПРО ПЕРЕЗАПУСК КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ

«Я повертати назад не буду — я не буду відкликати законопроект… Я вірю, що розумні депутати підтримають мене».

2 листопада 2020 року, «Свобода слова» на ICTV
НЕ ЗРОБЛЕНО
Конституційний суд не перезапущено, і Зеленський вже не наполягає на прийнятті Верховною Радою його законопроекту №4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» після скандального рішення Конституційного суду України щодо системи електронного декларування та кримінальної відповідальності за завідомо недостовірне декларування.
Читати більше
9 грудня Зеленський звернувся з проханням до парламенту не розглядати цей законопроект до отримання висновків Венеціанської комісії. Ці висновки було отримано 11 грудня, але після того Зеленський так і не звернувся до парламенту з проханням розглянути законопроект №4288. Він і досі не розглянутий.