UA | RU
31 марта 2014, 14:43

У спільній роботі піарника і юриста головне – взаємна довіра і повага

У століття, коли інформація стала небезпечною зброєю, вміння відбивати інформаційні атаки і створення надійного «заслону» від можливих «зазіхань» для корпоративного бізнесу коштує дорого. І в переносному, і в самому прямому сенсі. Тому поради кваліфікованого юриста в цьому випадку будуть більш ніж доречні. На запитання RegioNews відповідає Наталія Іваницька, адвокат, к.ю.н., старший юрист адвокатського об'єднання «Arzinger».

Чи часто вдаються компанії-мішені інформаційних атак до юридичного захисту своєї честі і гідності?

Потрібно відзначити, що компанії ставляться досить трепетно ​​до своєї ділової репутації і тому будь-яке зазіхання на неї намагаються нейтралізувати. Така нейтралізація відбувається або за допомогою відповідної атаки, або за допомогою механізмів спростувань/відповідей у ​​тих же засобах масової інформації. І в першому, і в другому випадку участь юристів вкрай бажана. Зокрема, у відповідь атака не повинна порушувати вимоги законодавства (не містити тверджень, які не відповідають дійсності або є образливими). Юристи також стануть в нагоді, коли потрібно домогтися спростування або права на відповідь. Іноді грамотна претензія в ЗМІ дасть таку можливість, не доходячи до суду.

Наскільки ефективним і виправданим є подання позовів проти ЗМІ? Які їхні судові перспективи в більшості випадків?

На це питання універсальної відповіді немає: все залежить від ЗМІ і від ситуації. Іноді одного рішення суду про визнання інформації неправдивою і розміщення спростування недостатньо для відновлення доброго імені – потрібна відповідна інформаційна підтримка. Це вже завдання не юристів. При цьому, така інформаційна підтримка не повинна дати привід для зворотних претензій.

Наведіть, якщо можливо, кілька типових ситуацій, коли участь юристів у відбитті інформаційної атаки є доцільною?

Якщо інформаційне повідомлення містить твердження про факти (тобто конкретну вказівку на відомості про дії чи події, які можна перевірити), тоді є робота для юристів. Коли матеріал побудований на суб'єктивній оцінці, тоді він підпадає під захист права на свободу слова. Іноді відмінність між твердженням про факт і оціночне судження є неочевидною і вимагає ретельного аналізу, тому від підготовки правової позиції і «постановки питання» залежить успіх. Поширення образ, вторгнення в приватне життя – також забороняються законом, тобто цьому можна протидіяти юридичними методами.

Що потрібно розуміти юристам і піарникам, щоб успішно співпрацювати в подібних ситуаціях і добиватися результату?

Найголовніше – це поважати роботу один одного і довіряти одне одному. Іншими словами, кожен повинен займатися своєю справою і покладатися на думку фахівця. Якщо юрист відмовляє від публікації того чи іншого матеріалу, це не тому що він вредний або не розбирається «в темі»: варто прислухатися, для таких рекомендацій існують вагомі причини.

26 апреля 2024
Высшее образование по-новому: к чему теперь готовиться студентам
На днях Верховная Рада приняла закон, призванный усовершенствовать образовательный процесс для соискателей высшего образования в украинских вузах. В целом чиновники уверяют, что с принятием этого зако...
24 апреля 2024
Военный эксперт Иван Киричевский: россияне не ждут мая или июня, они уже наступают
Эксперт военного портала Defence Express Иван Киричевский рассказал в интервью RegioNews, где сейчас наиболее горячо на фронте, возможно ли большое наступление Украины и что для этого нужно, а также п...
16 апреля 2024
Встреча с Папой Римским и полные бусы гуманитарки: как итальянский благотворитель помогает прифронтовой Харьковщине
С началом полномасштабной войны украинцы не на словах почувствовали заботу со стороны европейских друзей. Страны ЕС с радостью принимали украинских женщин с детьми, а в саму Украину все чаще стали при...
11 апреля 2024
Запрет ездить на авто, отмена дембеля, обязательная ВВК: что прописано в принятом законе о мобилизации
Какие изменения ожидают военнообязанных, когда закон об усилении мобилизации вступит в силу