Про це повідомляє AgroReview, передає RegioNews.
Станом на кінець квітня на полицях українських магазинах молода картопля вітчизняного виробництва продається за 95-140 гривень за кілограм. При цьому імпортна (наприклад, з Єгипту або Ізраїлю) за 36-42 гривні за кілограм. Експерти пояснюють таку різницю у вартості особливостями вирощування продукції та сезонністю пропозиції.
Голова фермерського господарства "Аделаїда" Сергій Рибалко зазначив, що у квітні ціни на молоду картоплю завжди були високі. Адже українська молода картопля на початку сезону вирощується переважно у теплицях, а врожайність її низька.
"Українська молода картопля, яку продають зараз, вирощується в теплицях, тож має дуже низький врожай і досить високу ціну. Це перша картопля, вирощування якої потребує великих затрат. У травні молода картопля з-під агроволокна матиме мінімум удвічі нижчу ціну. До того ж усе залежить від попиту", - пояснив експерт.
Нагадаємо, в Україні заморозки можуть знищити врожай персика. Еколог пояснив, що аномальне похолодання на початку весни є загрозою. Проте він додав, що аграрії висаджують різні сорти, а значить — частину врожаю вдається зберегти.