Україна є одним з провідних виробників фруктів і овочів у своєму регіоні, а за деякими позиціями – і в глобальному вимірі.
Про це йдеться в Європейському статистичному довіднику-2020 "Найважливіші європейські ринки з погляду FRUIT LOGISTICA".
"Україна є одним з найбільших виробників овочів і фруктів у Східній Європі. Вона посіла третє місце по виробництву яблук в регіоні після Польщі та Росії, а також входить в трійку світових виробників черешень і смородини", - йдеться в довіднику.
Там же наводяться статистичні дані за останні роки стосовно імпорту і експорту цієї продукції. Так, у 2016 році Україна імпортувала свіжих овочів і фруктів на 443 млн євро, в 2019 – вже на 550 млн, а експортувала відповідно на 38 млн і 65 млн. Торговий дефіцит при цьому збільшився з 405 млн до 485 млн євро.
Зокрема, в період з 2016 до 2019 року експорт Україною свіжих фруктів майже подвоївся з 40 тис. тонн до 88 тис. тонн. Основними позиціями українського фруктового експорту є яблука і кавуни. Але якщо продаж перших зростала за відповідний період дуже стрімко (з 14 до 50 тис. тонн), то за кавунами цифра залишається майже стабільною навіть з легким зниженням (21 тис. і 20 тис. тонн відповідно).
При цьому експорт свіжих овочів впав з 65 тис. тонн до 55 тис. тонн. Збільшилися тільки продажу цибулі (з 14 до 20 тис. тонн).
Імпорт свіжих фруктів Україною зріс з 2016 по 2019 рік з 636 до 750 тис. тонн. Це переважно банани, цитрусові і хурма.
Що стосується овочів, то їх імпорт збільшився з 89 тис. до 120 тис. тонн. У топ-трійку товарних позицій входять томати, цибулю і огірки.
Як наголошується, основними постачальниками свіжих овочів і фруктів в Україну є Туреччина, Еквадор, Коста Ріка, Єгипет, Греція, Іспанія.
"На відміну від світового ринку свіжих продуктів, де Україна тільки починає формувати свою репутацію, перероблені фрукти й овочі вже давно стали "сильною стороною" країни в усьому світі", - йдеться в документі.