Вчора, 15 жовтня, у Миргороді, що на Полтавщині, розпочався найсмачніший фестиваль року – «Свято миргородської свині – 2011», який в Україні проводився вперше.
Велетенське гастрономічне шоу, що проходило на міському стадіоні, перетворилося цих вихідних на епіцентр українських народних гулянь, куди з’їхалися гості з усієї України. Як зазначила Ольга Ворона, яка приїхала з родиною на фестиваль з Черкас: «Ніколи не чула, щоб в Україні проводилися фестивалі свинини. Це чудова нагода і відпочити, і Миргород подивитися, і долучитися до такого масового свята на честь саме української свині. Дивно, але раніше Миргород у нас асоціювався виключно з М. Гоголем. Але, ясна річ, цієї суботи він поступився місцем українським свиням і стравам з них». Святкування сімдесятиріччя визнання миргородської рябої повноцінною породою відбувалося просто неба, де усі бажаючі мали можливість спробувати живе пиво, квас, узвар, шашлики, ковбаси, кров’янки, соління, свіжий хліб і ще безліч страв зі свіжої свинини елітної Миргородської рябої породи, а також отримати спеції від Гіві Габелія, який власноруч готує суміші і вже багато років поспіль продає грузинські спеції на одному з полтавських ринків. Не зміг пройти повз найсмачніший фестиваль і сам Микола Гоголь, який теж вирішив завітати на свято і підтримати Миргородську рябу породу свиней.
Після свинячих перегонів, де дресировані рябі поросята змагалися за звання найшвидших, у Миргороді встановили рекорд з приготування страв зі свинини. За участю представника «Книги рекордів України», було зафіксовано 70 різних страв, приготованих з м’яса сині. Пізніше на святкуванні ювілею першої української породи свиней відбувся конкурс м’ясоїдів, у якому брали участь Анатолій з Миргорода, Максим з Івано-Франківська, Юрій та Дмитро з Києва та Андрій з міста Кіровоград. За півгодини вони мали з’їсти якомога найбільше м’са української свині. Поруч з ними постійно знаходився лікар, який уважно стежив за станом здоров’я учасників конкурсу. Врешті-решт, під оплески глядачів і вболівальників, перемогу здобув Анатолій з Миргрода, який отримав у подарунок тур вихідного дня на двох у номер люкс одного з найкращих Миргородських курортів. Другим м’ясоїдом став Дмитро з Києва, якому дістався величезний свиний окорок. Третє місце у конкурсі посів Максим з Івано-Франківська, який зі своєю активною командою вболівальників отримав кілька ящиків пива.
Олександра Короткова, яка приїхала на Миргородський фестиваль з Луганська, зазначила: «Яскрава подія, як для Миргорда, так і для всієї України. Думаю, якщо розвивати цей напрямок, то років через десять тут вся Україна гуляти буде. Але, на жаль, таке свято тільки раз на рік проводиться, тому з нетерпінням чекатиму наступного року». Натомість організатори обіцяють ще не один рік проводити такі фестивалі, і зробити «п’ятачкове» свято традицією.
Довідка
Батьківщиною української свині, як стверджують науковці, є саме Полтавщина. За словами проректора Полтавської державної аграрної академії Віталія Нагаєвича, офіційно товарне свинарство тут розпочалося з 1865 року, коли було створене Полтавське товариство сільського господарства. Миргородська порода об’єднала схожих за напрямом продуктивності та тілобудовою кролевецьку, придніпровську та подільську породні групи свиней і стала нині породою переважно м’ясо-сального типу.