UA | RU
20 травня 2015, 10:04

Василь Фурман: «Черкащина має стати однією з п’яти найрозвинутіших та найбагатших областей України»

Нещодавно Василя Фурмана обрано головою Черкаської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Василь Фурман народився 1973 року в селі Шостакове Катеринопільского району Черкаської області. Освіту здобув у Київському національному економічному університеті. Протягом 20 років працював на різних керівних посадах у «Промінвестбанку» та його дочірніх компаніях. У 2006 році став наймолодшим доктором економічних наук, є автором більш ніж 50 наукових праць. Нині – ректор Інституту банківської справи. Брав участь у парламентських виборчих кампаніях на Черкащині 2012 і 2014 року.

Василю Миколайовичу, майже два місяці тому ви очолили територіальну організацію партії «Солідарність» на Черкащині. Яке головне завдання ставили перед собою і чи вдалося хоча б частково досягти результату за такий короткий період?

Найголовніше завдання – об’єднання команди однодумців, діяльних та патріотичних особистостей, котрим небайдужа доля їхнього міста чи села. Ми вже маємо готуватися до виборів до місцевих рад. Адже дуже важливо, кого оберуть люди, хто зможе взяти на себе відповідальність за розвиток сіл, міст, районів. Депутатами, мерами мають стати професіонали - люди, які самі себе зробили, і зможуть зробити успішним рідний край. Для нас принциповою є не кількість, а якість – щоб до місцевих рад прийшли ті, хто хоче і може зробити максимум для вирішення проблем та розвитку свого міста чи села.

Наприкінці квітня черкаська «Солідарність» презентувала регіональну партійну команду. Керівників ми обрали за принципом: чесності, порядності, активної позиції. Наприклад, є в нашій команді кіборг - людина, яка воювала на Сході, а тепер готовий боротися за будувати нову Україну. Є волонтер-підприємець, який величезну суму коштів направив на підтримку бійцям. Фермер, котрий все життя працює на землі і бачить, як відбудовувати українське село. Викладач, яка виховує молодь і хоче зробити регіон успішним. Хочу, щоб ці люди прийшли до влади на місця і змогли реалізувати свої ідеї та бачення. При цьому формування партійної структури триває. Запрошуємо до нас небайдужих людей справи.

Як жителі Черкаської області ставляться до партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»?

Ми формуємо партійну структуру в кожному районі та місті. До нас звертаються багато громадських активістів, волонтерів, які допомагають українській армії в АТО, бійців, котрі повернулися додому з фронту. Вони стали нашими активістами, саме на них ми дуже розраховуємо. Люди розуміють, що лише власними зусиллями можна побудувати успішне майбутнє. Ніхто за нас це робити не буде.

Побувавши в кожному районі області, відчуваю значну підтримку жителів. Люди вимагають змін, підтримують Президента України в цей складний для держави час, проте вони невдоволені багатьма кроками уряду та місцевих чиновників.

 

Що, на Вашу думку, дасть Україні, і Черкащині зокрема, децентралізація влади та об’єднання громад?

Міські, сільські і селищні ради повинні бути самодостатніми та ефективно діючими, здатними самостійно вирішувати нагальні проблеми своїх громадян та надавати їм відповідні послуги. Ось чому альтернативи цим реформам немає. Створення фінансово забезпеченої, спроможної місцевої влади можливе лише через децентралізацію ресурсів і повноважень. Реформа передбачає передання основних завдань від державних адміністрацій до органів місцевого самоуправління. Паралельно з цим органи місцевого самоуправління отримають бюджетну автономію. Збільшення фінансів у місцевих бюджетах – це і інвестиції у створення нових робочих місць. Тепер громада буде мати в своєму бюджеті стільки грошей, скільки зможе заробити. Тому місцева влада буде зацікавлена, щоб на її території було більше нових підприємств. Більше підприємств – більше робочих місць. Більше робочих місць – більше відрахувань до місцевого бюджету. Так з’являться гроші на ремонт доріг, фінансування ФАПів, шкіл, дитсадків, закладів культури.

У процесі ж об’єднання громадян важливо, аби місцева влада врахувала інтереси кожної територіальної громади. Це неприпустимо, коли чиновники сидять в області чи в районі та, не приїхавши жодного разу на збір громади, розповідають сільському голові про те, до якої сільради варто приєднати його село. Важливе завдання нашої партії – не допустити подібного формального підходу з боку керівників місцевих адміністрацій.

З чим Ви не зможете ніколи змиритися?

Я категорично проти корупції, проти того, щоби представники правоохоронних органів приходили на підприємство і вимагали показати документацію, наприклад, на вогнегасник, якщо більше немає до чого «причепитися».

Інвестори теж сьогодні бояться нестабільності, війни в нашій державі, а ще більше їх лякає корупція, яка все роз’їдає. Згадаймо лишень «Бондюель» - французька компанія почала одночасно будувати підприємства у Південній Америці та в Україні. Мало того, що в Південній Америці підприємство збудоване і вже працює, в Україні його навіть і не почали будувати. Наскільки мені відомо, вони стали ще й жертвами рейдерства. Адже у нас ніхто не може бути спокійний щодо того, що його право власності є недоторканим.

Я за те, щоби спростити умови ведення бізнесу, спростити оподаткування, оскільки нині економічна політика є досить незрозумілою і неефективною. Наприклад, зменшення єдиного соціального внеску запроваджувалося для виведення зарплати з тіні. Проте умови виписані так, що зробити це практично неможливо. І економіка, і зарплати, як були в тіні, так і залишаються.

Що Ваша партія може запропонувати підприємцям?

Ми ініціювали проведення інвестиційного форуму «INVEST CK» в Черкасах восени цього року, щоб показати інвесторам потенціал Черкащини, переваги області над іншими регіонами України, готовність влади та всіх реєстраційних і контролюючих органів до створення сприятливого клімату та запровадження персонального підходу до кожного інвестора.

Результатом форуму стане відкриття нових підприємств, надходження реальних інвестицій та створення робочих місць. Доцільним є створення «Ради інвесторів Черкащини». Мета – знаходження точок дотику, врахування інтересів і загальне підвищення ефективності роботи.

Сьогодні для сільських громад важливо, щоби будувалися нові підприємства, створювалися нові робочі місця із гідною заробітною платою.

Щодо інвестиційного форуму – чим він відрізнятиметься від форумів, які проводила попередня влада?

Наразі на Черкащині дуже багато згаслих підприємств. З іншого боку – існує велика потреба у будівництві нових виробництв. І головна ідея форуму, власне, дуже проста – показати більшу, у порівнянні з іншими областями країни, інвестиційну привабливість. Плюс – це ще одна можливість для керівництва області оголосити інвесторам про створення максимального режиму сприяння і особисту відповідальність за недопущення корупційних проявів з боку відповідних структур – податкової, пожежників, санстанції та інших відомств, в тому числі і силових.

Разом з райдержадміністраціями та міськвиконкомами під час зустрічей із місцевими підприємцями ми зберемо кращі пропозиції для іноземних та вітчизняних інвесторів і представимо їм можливості області. Ключовими показниками ефективності форуму стане відкриття в недалекому майбутньому нових підприємств, нових виробничих потужностей, відновлення роботи існуючих підприємств, надходження реальних інвестицій, створення робочих місць та підвищення рівня оплати праці жителів Черкащини. Я хочу, щоб Черкащина стала однією з п’яти найрозвинутіших та найбагатших областей України.

Які проекти ви вже встигли реалізувати як керівник територіальної організації?

Черкаська «Солідарність» відкрила Консультаційний центр допомоги воїнам АТО. Представники центру надаватимуть консультації бійцям, які були демобілізовані зі служби, та їхнім родинам щодо реалізації їхніх законних прав. Воїни, які повернулися з АТО, особливо потребують допомоги та підтримки. Не кожен з них навіть знає всі свої права та можливості. А подекуди на місцях їм доводиться стикатися з великими бюрократичними перепонами та проходити сім кіл чиновницького пекла. Наше завдання – знайти шляхи вирішення проблем кожного бійця, який повернувся з АТО, та розпочати діалог між різними групами волонтерів і скоординувати їх зусилля. Я пам`ятаю, як в мої шкільні роки вшановували ветеранів Другої світової війни та вирішували всі питання. Так само має бути побудована система допомоги і нинішнім Героям.

 

Центр працює за двома основними напрямками. По-перше, проводимо просвітницьку діяльність серед бійців та членів їхніх сімей і роз’яснюємо, на які пільги вони мають право та як їх отримати. Адже окрім пільг, наданих державою, в різних районах та містах області існують додаткові пільги, затверджені місцевими програмами. Саме цю інформацію ми маємо довести бійцям АТО. Другий напрямок роботи центру – реагування на звернення, коли бійці не можуть отримати послугу, або отримали її в неналежному вигляді.

Яким Ви бачите розвиток Черкащини, зокрема села?

Я виріс в селі і мені дуже боляче за те, що сьогодні відбувається з українськім селом протягом останніх 25 років (відсутність роботи, низькі зарплати, безгрошів”я, низький рівень медичного обслуговування і т.д.). В моєму рідному селі Шостакове ще рік тому було близько 200 корів, а сьогодні майже вдвічі менше. Селянину стало невигідно продавати молоко за ціною 2 грн. за літр. Тому і продають корів. А для своїх дітей вони не бачать перспектив успішного життя на селі. Я звернувся до наших депутатів від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», щоб вони виступили з ініціативою відновити у відповідності до Закону «Про фермерське господарство» компенсаційний механізм для новостворених фермерських господарств за придбаний перший комбайн, трактор, вантажний автомобіль, будівництво та реконструкцію ферм для утримання тварин. Внесли зміни до Державного бюджету на 2015 рік та передбачили кошти для відшкодування банківських відсоткових ставок за кредитами для аграрного сектору. Були ініціаторами розробки програми фінансування Урядом самозайнятості на селі людей. Без нових підприємств на селі, без кооперативів, без дотацій на молоко чи м'ясо, без повернення права громадам розпорядження і контролю за землями, які розташовані на території громад, українське село не виживе.

11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...