UA | RU
26 листопада 2014, 13:14

Кого люструють у регіонах та чому очищення влади перетворилося на показуху

Поки ідея очищення влади була лише ідеєю, здавалося, що втілення її у законі не залишить каменя на камені від обридлої системи бюрократів-хабарників-брехунів-крадіїв. Що в лічені дні каравани непотрібних та зажерливих чиновників, викинутих за двері, потягнуться геть у невідомому напрямку. Однак сьогодні люстрація більше нагадує церемонію жертвоприношення – так неохоче й повільно в органах влади позбуваються нібито неефективних та шкідливих кадрів, але часто – звичайних цапів-відбувайл. У такому разі виходить, що кількасот дрібних чиновників були причиною всіх нещасть українців?

Ми вирішили поглянути, як ідуть справи з люстрацією в різних областях України, а також з’ясувати, які проріхи тягнуть на дно ідею очищення влади.

1. Найгуманніший суд у світі. Сьогодні люстровані посадовці вже повертаються на посади через суди. Свіжий прецедент – харківський прокурор Володимир Суходубов. Звільнено його було 23 жовтня, і зараз його прізвище висить у люстраційному реєстрі Мін’юсту, однак за місяць він уже встиг відвоювати своє крісло. Імовірно, що за його прикладом послідують наступні, і не завжди знайдуться охочі вступати в судові баталії.

2. Ловись, рибко, маленька. У люстраційному списку Мін’юсту немає крупних чиновників, хоча, за законом про люстрацію, їх мали звільнити першими. Заступники міністрів, директори департаментів міністерств, прокурори областей та їхні заступники, деякі з котрих уже стали фігурантами журналістських матеріалів, досі не люстровані, натомість левова частка імен у списку Мін’юсту – голови райдержадміністрацій.

3. Закон збереження чиновників. У люстраційного списку є величезний недолік – туди вносять лише тих чиновників, які працювали на момент ухвалення закону і яких потрібно звільнити. А як же з тими «брудними чиновниками», які на той момент уже не обіймали посади в держорганах, однак потенційно можуть бути призначені знову, в умовах «кадрового дефіциту» в Україні? Бо тільки тим самим «дефіцитом» можна виправдати те, що чиновники та політики у нас в країні існують за фізичними законом збереження енергії, точніше, «законом збереження чиновників» – звільнені з посади, вони нікуди не зникають, а одразу ж перепризначаються на іншу посаду, або плавають певний час у резерві, або ж ідуть у депутати.

4. На вибір - поганий, гірший і найгірший. Серйозним мінусом люстраційного закону, який, якщо подумати, зводить нанівець усю ідею, є неможливість застосування люстрації до виборних посад. А це – президент, мери, народні депутати. Якщо вже неможливо люструвати тих, які є (все ж люди вибрали, реалізували своє право на голос), можна було би принаймні застосовувати люстраційні критерії до кандидатів на виборні посаді – тобто, просто не допускати нечистоплотних кандидатів до виборів. Якби таку ідею, що лежала на поверхні, взяли до уваги перед тим, як формувати на 5 років новий парламент, то сьогодні не було б таких нарікань на те, що нова Рада наполовину «стара». Притому, що саме «старою» Радою нова влада пояснювала відсутність позитивних змін за 8 місяців керування державою.

«Очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини», – йдеться в пункті 2. ст.1 ЗУ «Про очищення влади».

При цьому, за аналізом руху «Чесно», до Верховної Ради VIII скликання потрапляють 64 народних депутати, що голосували за «диктаторські» закони 16 січня, а також принаймні 37 фігурантів журналістських антикорупційних розслідувань. А хіба народні депутати не здійснюють управління державою? Навпаки, вони складають найголовнішу з трьох гілок влади в Україні, – законодавчу. Яка значною мірою формує владу виконавчу та судову.

5. Головне – вчасно піти. Про хвилю звільнень «за власним бажанням» заявив ще 10 жовтня Яценюк – на той момент закон було ухвалено, проте чинності він ще не набув. «Зараз у мене вже ось така стопка заяв на звільнення за власним бажанням до моменту набуття законом чинності», – сказав Арсеній Яценюк. Так, 16 жовтня Кабмін оприлюднив список з 39 чиновників, які потрапили під люстрацію, однак звільнені саме на підставі Закону «Про очищення влади» і внесені до люстраційного реєстру були менше половини з них. Інші, хоч і підпадають під люстрацію, в офіційних документах зазначені як звільнені за власним бажанням, чи просто без вказівки причини. Очевидно, саме перспектива бути відлученими від «корита» на цілих 10 років і змусила чиновників гарячково тікати від своїх теплих крісел.

Яких же чиновників люстрували в областях та районах?

Збираючи ці дані, ми користувалися відповідями обласних держадміністрацій на офіційний запит, в якому поцікавилися про люстрованих чиновників в області та районах. А також – інформацією на офіційному сайті Президента України.

Отже, у Вінницькій ОДА повідомили про відсутність працівників, які потрапляють під люстрацію. Крім того, обласні чиновники люб’язно перенаправили наш запит до всіх структурних підрозділів ОДА (15 відповідей) та до всіх районних держадміністрацій (24 відповіді). Однак в усіх листах відповідь була аналогічна: люструвати немає кого.

Так само лаконічно відповіли й у Волинській та Дніпропетровській ОДА. Щоправда, дніпропетровські чиновники жодним словом не обмовилися про районних керівників, а їх, як свідчить сайт АП, люстровано аж п’ять:

  • голова Томаківської РДА  В.Бардадим, 
  • Синельниківської РДА Ю.Мартиненко,
  • Петропавлівської –  І.Лисунець,
  • Павлоградської – В.Дуднік,
  • Васильківської – Т.Мозгова.

З Донецької області відповіді не надійшло, однак вичерпна інформація щодо районів знайшлася на сайті президента. За один день на Донеччині були звільнені:

  • Дяченко Дмитро Петрович, голова Ясинуватської РДА,
  • Конаков Дмитро Володимирович, голова Шахтарської РДА,
  • Панько Василь Федорович, голова Старобешівської РДА,
  • Тріма Борис Володимирович, голова Першотравневої РДА,
  • Сидоренко Олег Валерійович, голова Новоазовської РДА,
  • Гаврін Роман Іванович, голова Мар'їнської РДА,
  • Чертков Сергій Іванович, голова Костянтинівської РДА,
  • Балабанов Василь Васильович, голова Володарської РДА,
  • Нестеренко Володимир Олексійович, голова Волноваської РДА,
  • Колодій Сергій Володимирович, голова Амвросіївської РДА.

У Житомирській ОДА не назвали жодного прізвища, пославшись на перевірки, які ще попереду. Однак масові звільнення голів районів Житомирщину не оминули. Офіційно вони не стосуються люстраційних процесів, але і жодних пояснень таким кадровим чисткам теж немає.

У Закарпатській ОДА відповіли категорично: ні в обласній адміністрації, ні в районних немає чиновників, яких треба люструвати.

У Запорізькій області з посадами попрощалися:

  • Блоха Анатолій Васильович, голова Якимівської РДА,
  • Лісняк Олександр Федорович, голова Чернігівської РДА,
  • Попов Володимир Олександрович, голова Розівської РДА,
  • Сухіна Вадим Миколайович, голова Приазовської РДА,
  • Дудніченко Каріна Василівна, голова Оріхівської РДА,
  • Куковинець Ірина Миколаївна. голова Веселівської РДА,
  • Бородай Тетяна Жоржівна, голова Великобілозерської РДА.

В Івано-Франківській ОДА повідомили, що позбулися трьох працівників. Це:

  • Брус Василь Хомич, директор департаменту АПК, працював з 25.02.2010 по 02.09.2013 заступником голови ОДА;
  • Івасишин Григорій Михайлович, заступник директора департаменту АПК, працював з 25.02.2010 по 29.12.2013 головою Галицької РДА;
  • Сенів Василь Іванович, директор департаменту будівництва, ЖКХ та архітектури, працював з 25.02.2010 по 23.12.2013 головою Тлумацької РДА.

До речі, цих трьох прізвищ у люстраційному реєстрі на сайті Мін’юсту немає.

У Київській ОДА та 16 районних адміністраціях теж не знайшлося жодного кандидата на люстрацію.

У Кіровоградській ОДА працівників під люстрацію не виявили, а щодо районів – такою інформацією обласні чиновники не цікавилися, і, як зазначено в листі, «не володіють».

Цікаво, що голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко єдиний з усіх нинішніх керівників областей міг потрапити під люстрацію. Зокрема, на цьому наполягали в Кабміні після ухвалення відповідного закону. «Керівник Кіровоградської обласної держадміністрації – ми вносимо термінове подання президенту України про його звільнення», – заявив прем’єр Яценюк 16 жовтня, зазначивши, пан Кузьменко не пройшов люстраційну перевірку.

Однак і через півтора місяця після цієї заяви губернатор Кіровоградщини працює на посаді. Очевидно, у Петра Порошенка були якісь особливі мотиви не реагувати на «термінове подання» Кабміну.

*Кузьменко був призначений 16 вересня цього року наказом президента Порошенка. Був депутатом Верховної Ради 7 скликання. До парламенту пройшов, як кандидат від Партії регіонів по округу у Кіровоградській області. Вийшов з фракції ПР в Раді 22 лютого. З червня по грудень 2012 року був заступником голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

У Львівській ОДА так само розписалися і за себе, і за районні адміністрації: люструвати в них нікого.

У Миколаївській ОДА розпрощалися із заступником голови обласної адміністрації: так, залишився без роботи Луста Володимир Вікторович.

У чотирьох районах, від яких надійшла відповідь на запит, під люстрацію ніхто не потрапив.

Одеська область попрощалася з чотирьма головами районів. Були звільнені:

  • Сербін В.В., голова Ананьївської РДА,
  • Чорнолуцький В.П., голова Білгород-Дністровської РДА,
  • Садаклієв М.М., голова Болградської РДА,
  • Бянова Н.А., голова Іванівської РДА.

Ще 19 районів відзвітували про «чистоту» своїх чиновників.

Додатково назвали в Одеській ОДА і посадовців, які мали бути люстровані, однак встигли звільнитися самостійно:

  • Кучук М.І., помічник голови ОДА, виконував обов’язки заступника;
  • Чегодар Н.А., перший заступник голови ОДА;
  • Новаковський А.Г., директор департаменту агропромислового розвитку ОДА.

У Полтавській ОДА заявили про звільнення директора Департаменту економічного розвитку адміністрації Адамович Олени Євгенівни, яка працювала на цій посаді аж від лютого 2010 року.

У Рівненській області офіційно під люстрацію потрапив лише голова Корецької РДА Волинець Михайло Степанович.

Що ж до інформації Рівненської ОДА та заяв екс-губернатора Рибачка про те, що до закону було вже звільнено 4 заступники голови ОДА, 5 керівників управлінь і департаментів ОДА, 14 голів РДА, 31 заступник голови РДА, – ні їхніх прізвищ, ні дат звільнення ніхто не озвучив, та й офіційною причиною звільнення в такому разі не був ЗУ «Про очищення влади».

У Сумській області через люстрацію посад позбулися:

  • голова Глухівської РДА Ткаченко Олексій Олександрович,
  • голова Путивльської РДА Косовський Анатолій Іванович.

У Харківській – Гусаров Олександр Сергійович, голова Печенізької РДА, працював на цій посаді з квітня 2010 року.

Крім того, у Сахновщинській РДА повідомили, що в межах люстрації звільнений Мокляк Микола Олексійович – завідувач сектору контролю апарату районної державної адміністрації. (У реєстрі Мін’юсту його немає.)

Ще у 23 листах від райдержадміністрацій Харківської області було зазначено, що серед їхніх працівників під люстрацію ніхто не підпадає.

У Херсонській ОДА повідомили, що у них під люстрацію потрапив директор Державного архіву Херсонської області Яценко Андрій Анатолійович. Втім, у реєстрі Мін’юсту його теж немає.

Черкаська та Чернівецька ОДА повідомили, що у них ні в обласних, ні в районних адміністраціях немає кандидатів на люстрацію.

Як бачимо, негусто. То, може, українці даремно нарікають, а корупціонери, бюрократи і злочинна влада їм просто наснилися? Із цим запитанням керівництво країни радить почекати до 2017 року - до того часу завершаться всі перевірки і має настати обіцяне торжество справедливості.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
В Україні можуть мобілізувати багатодітних батьків: названо умову
24 квітня 2024, 05:03
Школярів на окупованих територіях змушують збирати для росіян дрони, — Федоров
24 квітня 2024, 03:32
Прикордонники знищили комплекс дальнього спостереження РФ
24 квітня 2024, 02:20
Під Луцьком чоловік намагався вкоротити собі віку, зістрибнувши з труби котельні
24 квітня 2024, 01:30
Скільки потрібно ракет ATACMS, щоб роздовбати російську ППО у Криму
24 квітня 2024, 01:00
Поклав тіло матері у валізу та залишив у парку: жителя Тернополя відправили під суд
24 квітня 2024, 00:18
Будинки, літаки та авто: суд конфіскував майно колаборанта Балицького та його родини
23 квітня 2024, 22:19
Як повернути після війни українців, які виїхали за кордон: основні фактори
23 квітня 2024, 21:41
Військовий на Волині розстріляв двох колег по службі: суд обрав йому покарання
23 квітня 2024, 21:11
Припинення видачі документів за кордоном: в МЗС виступили з роз'ясненнями
23 квітня 2024, 20:51