UA | RU
20 листопада 2014, 16:14

Хто насправді гальмує розпродаж держмайна і наповнення бюджету?

Нещодавно спікер Верховної Ради Олександр Турчинов висловив обурення, що за вісім місяців цього року Державне управління справами ще не розпродало свого майна. У цьому глава парламенту побачив саботаж і нехтування його особистим указом. Однак він забув про «маленьку деталь» – Верховна Рада за всі ці місяці так і не дала добро на продаж об’єктів, які заборонені до приватизації законом. А винести це рішення на голосування мав би сам спікер, однак чомусь цього не зробив.

Нагадаємо, що в Указі Турчинова (на той момент в.о. Президента України) від 24 березня 2014 року № 334 «Питання державного майна, що забезпечує діяльність Президента України» чітко прописано:

1. Державному управлінню справами забезпечити проведення в установленому порядку суцільної інвентаризації …
2. Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України забезпечити реалізацію відповідно до наданих повноважень на прозорих і конкурентних засадах державного майна, яке підлягає відчуженню з державної власності…

Однак саме виконавча гілка влади, конкретні структури відповідають за продаж державного майна, а не ДУС, на яке зараз намагаються перекласти відповідальність.

Весь цей процес можна пояснити на прикладі Житомирського лікеро-горілчаного заводу, на якому так загострює увагу спікер.

Згідно з Законом України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», Державне підприємство «Житомирський лікеро-горілчаний завод» включено до цього переліку (як і Чуднівський спиртзавод, готель «Дніпро», ДВ «Преса України» і НК«Експоцентр»).

Щоб вилучити об’єкт із списку заборони до продажу, необхідно проголосувати відповідне рішення у Верховній Раді.

Державне управління справами ще 12 травня внесло до Міністерства економічного розвитку і торгівлі пропозиції щодо виключення цих об’єктів зі списку заборони. Своєю чергою, Мінекономіки повинно було підготувати свої пропозиції для Кабінету міністрів перед внесенням на розгляд Верховної Ради. Кабмін за місяць так і не розглянув ці пропозиції.

20 червня на засіданні Урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва під головування Арсенія Яценюка все ж розглянули горезвісний законопроект, який має виключити вищезгадані підприємства з Переліку об’єктів, що не підлягають приватизації.

25 червня Верховна Рада повинна була ухвалити ці зміни, що дозволило б виставити і "Пресу України", і горілчаний завод на продаж. Законопроект уже двічі вносився на розгляд Верховної Ради, причому в вересні місяці його подав сам Яценюк, і все одно зависав у комітетах і на голосування виставлений не був, хоча стояв у порядку денному.

Зі свого боку, Державне управління справами зазначає, що не впливає на процес голосування у Верховній Раді і не може самостійно зняти заборону на продаж цих об’єктів. Також ДУС не має права щось продавати. Є відповідна процедура, і ці повноваження покладенні на Фонд Держмайна.

Отже, після того як Верховна Рада України проголосує за Закон, яким підприємства будуть виключені з переліку заборонених до продажу, стане можливим говорити про підготовку до приватизації та подальшу приватизацію цих об’єктів.

Крім того, у ДУС дивним фактом називають те, що Житомирський лікеро-горілчаний постійно зараховують до збиткових підприємств.

"Аналіз показників чистого прибутку за останні роки показує незнання ситуації і спроби маніпулювати громадською думкою: 2011 рік – 320 000 грн, 2012 рік – 407 000 грн, 2013 рік – 354 000 грн, 9 місяців 2014 року – 1 529 000 грн. Питання стоїть риторично, як завод за 9 місяців зміг дати прибуток як за 5 років? Колектив на період повного хаосу взяв керівництво заводу в свої руки, не допустивши на підприємство 2 директорів, яких посилали зацікавлені політики, оскільки чітко розуміли, що при новому керівництві завод швидко доведуть до банкрутства і підготують до продажу", - заявляють в Держуправлінні справами.

Але поки що ДУС не отримало законного дозволу від Верховної Ради на продаж тих самих маєтків та заводів. А щоб народні депутати "дали добро", для цього потрібно хоча б винести питання на голосування в парламенті.

То хто ж винен у гальмуванні розпродажу держмайна та в тому, що "елітні дачі" досі не поповнили бюджет країни? 




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Сили оборони показали кадри захисту неба над Одещиною
29 березня 2024, 14:41
В Одесі прогриміли вибухи
29 березня 2024, 14:36
Нардеп назвав країну, у яку можуть відправити послом Данілова
29 березня 2024, 14:32
Депутата міськради з Чернігівщини судитимуть за ухилення від військової служби
29 березня 2024, 14:16
У Києві молодик через помсту вбив собаку колишньої дівчини
29 березня 2024, 14:14
Ексзаступник мера Одеси відбувся умовним покаранням у справі про заволодіння аеропортом
29 березня 2024, 14:07
Масований обстріл: у Хмельницькій області пошкоджено будинки та дитячий табір
29 березня 2024, 13:29
На Хмельниччині працівниця банку привласнила 8 млн гривень виплат родичам загиблих військових
29 березня 2024, 13:26
Україна повернула з окупації ще трьох дітей
29 березня 2024, 13:12
Зеленський провів перше засідання РНБО в оновленому складі: названо пріоритетні завдання
29 березня 2024, 13:04