UA | RU
28 січня 2014, 17:47

Головні події дня: відставка Азарова і скасування «диктаторських» законів

Головною інтригою дня вчорашнього стала загадкова відсутність на засіданні тепер уже колишнього складу Кабінету міністрів України Віталія Захарченка, міністра внутрішніх справ. Інтрига ж дня сьогоднішнього − хто, якщо Арсеній Яценюк відмовиться від пропозиції Віктора Януковича очолити Кабмін, сяде у крісло глави уряду? Адже сьогодні вранці Микола Янович, котрий вірою і правдою служив Віктору Януковичу кілька років на посаді голови Кабінету міністрів (і ніколи не претендував на президентство) поширив свою заяву про прийняття особисто ним рішення піти у відставку. Підсумок головних подій та питань дня для RegioNews зробила Світлана Кушнір, директор Студії комунікацій Politlab.

Звершилося! Після декількох годин напруженого очікування, на сайті президента України таки з'явився наказ про ухвалення відставки прем’єр-міністра Миколи Азарова. Сьогодні вранці Микола Янович, котрий вірою і правдою служив Віктору Януковичу кілька років на посаді голови Кабінету міністрів (і ніколи не претендував на президентство) поширив свою заяву про прийняття особисто ним рішення піти у відставку. «На благо всього суспільства і заради миру», − йдеться в повідомленні прес-служби Азарова.

Не варто забувати, що за останній рік у Партії регіонів, яку поки так і очолює Микола Азаров, з'явилося кілька досить сильних груп, які лобіювали відставку глави Кабміну, кулуарно висловлюючи своє невдоволення його політикою і способами управління державним бюджетом. Треба думати, що в нинішній перемозі Майдану (а вимога відправити у відставку уряд Азарова була однією з ключових на переговорах президента Януковича і трьох лідерів опозиції) є і частка зусиль цих груп.

Підкреслю, що відставка Азарова − це перемога не Віталія Кличка, Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока, хоча вони і озвучили владі цю вимогу, а саме перемога Майдану. Правда, комендант на площі Незалежності, народний депутат Андрій Парубій (до речі, він не з'явився сьогодні на засідання позачергової сесії Верховної Ради України), коментуючи з трибуни Майдану події сьогоднішнього дня, заявив, що «Майдан буде стояти і ніхто не піде!». Чи буде його заклик сприяти подальшим переговорам в будівлі під куполом на Грушевського, поки не ясно.

А от у самій Верховній Раді від самого ранку триває серйозний договірний процес між усіма керівниками парламентських фракцій. Уранці, відкривши позачергову сесію, глава парламенту Володимир Рибак запропонував усім народним обранцям вшанувати хвилиною мовчання пам'ять усіх жертв зіткнень на вулиці Грушевського 21−22 січня. Після цього, лише до 12 години голови фракцій домовилися і внесли до порядку денного питання про визнання такими, що втратили чинність, законів, ухвалених на попередній сесії ВРУ 16 січня 2014 р., названих у народі «диктаторськими». Так, більше 370 депутатів проголосували за скасування 9 законів, на читання назв яких у Володимира Рибака пішло цього разу більше часу, ніж під час ухвалення їх методом «підняття рук» минулого разу.

Так, судді та члени їхніх сімей тепер не зможуть носити зброю, заочне засудження − скасовано, питання про носіння масок і касок футбольними фанами − відправлено, висловлюючись сленгом, «у бан». Прибрали також доповнення до регламенту − зняти депутатську недоторканність і притягти до відповідальності нардепів знову стало досить непросто. За осквернення пам'ятників відповідати хулігани будуть за чинним законодавством, та й за заперечення злочинів фашистського режиму покарання скасовано. Далі цього не пішли, хоча й прийняли доповнення до деяких законодавчих актів, а також проголосували за скасування мита на ввезений на територію України природний газ. Після 16:00 Володимир Рибак ще раз наголосив, що узгодження нових законопроектів про амністію триває, і закрив сьогоднішнє засідання. Завтра депутати зберуться знову, а поки в комітетах і на зустрічах фракцій ідуть запеклі суперечки і пошук консенсусного рішення, яке змогло б задовольнити усі сторони.

Завтра на нас чекають нові події. Головною інтригою дня вчорашнього стала загадкова відсутність на засіданні тепер уже колишнього складу Кабінету міністрів України Віталія Захарченка, міністра внутрішніх справ. Інтрига ж дня сьогоднішнього − хто, якщо Арсеній Яценюк відмовиться від пропозиції Віктора Януковича очолити Кабмін, сяде у крісло глави уряду? Поживемо − побачимо. Ясно одне: охочих приміряти на себе у кризовий час костюм камікадзе помітно поменшало. Адже крім складної економічної ситуації, новому главі кабінету на Грушевського, 12, доведеться врегулювати і питання з позбавленими влади народом главами обласних державних адміністрацій. А це − ще один виток переговорного процесу, але вже з місцевими активістами регіональних Євромайданів.

Світлана Кушнір, директор Студії комунікацій Politlab

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики