UA | RU
06 листопада 2013, 13:20

Міжнаціональних конфліктів буде менше, якщо політики не втручатимуться в ці питання, − Копатько

«Хронічна» тема співіснування різних релігій та націй, мігрантів та корінного населення у наших сусідів-росіян знову перейшла у гостру фазу. Випадку в Бірюльово, який навряд чи був єдиним прецедентом, судилося стати детонатором, що спричинив черговий потужний вибух обурення громадськості, суперечки експертів, підняття на поверхню статистичних даних, хвилю публікацій та сюжетів у ЗМІ. Спостерігаючи за цим, чимало українців задумалися над запитанням, чи не чекає те ж саме згодом і на нашу країну. Чи може стати Україна майданчиком для таких міжнаціональних конфліктів, які спалахують останнім часом у Росії та зокрема Москві; чи відбувається зараз боротьба за панівне становище на тих територіях, які сконцентрували велику кількість представників різних націй; чому Крим завжди є приводом для занепокоєння та як повинні поводитися мігранти у чужій державі, в інтерв’ю ІА RegioNews розповів соціолог Євген Копатько.

Чи загрожує Україні «ісламське нашестя» за московським сценарієм?

За «московським сценарієм» − це не зовсім коректне твердження, оскільки на території України існує можливість впливу тих подій, які зараз відбуваються в Росії, і, безумовно, вони можуть відгукнутися в подіях нашої країни. Це, перш за все, повернення мігрантів з інших країн або інших регіонів, такий ризик може бути. Друге − в нас є свої нюанси, які пов'язані з питанням міжнаціональних і міжетнічних взаємин. У Криму є певні точки напруженості між представниками кримськотатарського та слов'янського населення, і поки в цілому ці відносини можна розглядати як досить толерантні. Але тут у латентній формі присутні конфліктні питання, які почасти вирішує держава, але ще потрібно докласти зусиль, для того щоб ці питання мали можливість вирішуватися. І в даному випадку, чим менше втручатимуться політики у процес, тим менше буде політизації цієї теми і менше буде конфліктів.

Запитання існують, проблеми якісь існують, але вони більше характерні для Кримського півострова − і наразі влада ці завдання намагається вирішувати. І які з них вирішуються, а які ні − покаже час. З іншого боку, є прикордонні території, де компактно проживає румунське, угорське населення − там є інші завдання, але вони, в основному, пов'язані з міграційними процесами, з трудовою міграцією в місцях компактного проживання представників цих націй.

І що таке «московський сценарій»? У Росії є проблеми, вони носять інший характер: він пов'язаний з міграційними процесами з інших республік колишнього Радянського Союзу, а перш за все, це процес імміграції населення з Китаю, з В'єтнаму, з країн, які не входили до складу Радянського Союзу. Що ж до процесу міграції в Україні, то він менш актуальний. Але тут питання, пов'язані з міграційними процесами, потрібно буде регулювати після підписання угоди асоціацію з ЄС, забезпечити лібералізацію цього процесу.

А мігрантів зараз менше з причини того, що рівень життя в Україні зараз нижчий. Тому люди намагаються їхати туди, де є більше можливостей заробити, хоча умови, в яких зараз там живуть мігранти, так показали останні події, дуже складні. Там існує низка інших проблем, але поки це масово України не стосується. Але не спостерігати тенденцій з нагоди різкого погіршення економічної ситуації в окремих регіонах або в Російській Федерації, або у нас, не можна. У нас можуть виникнути ситуації, за яких імовірно будуть загострюватися або посилюватися міграційні питання, і загостряться міжнаціональні відносини.

«Процес переділу територій домінуючими народами вже відбувається»

Чи можливий у майбутньому переділ територій домінуючими народами?

Цей процес уже відбувається. Річ у тім, що це більшою мірою видно на прикладі Англії, на прикладі Франції, тобто тих країн, які мали величезні колоніальні володіння. Зараз вони відчувають тиск з боку мігрантів, які входили до складу Британської чи Французької імперії. І можу сказати, що це видно з того, як змінюється національний склад Британії, кількісний склад представників інших націй у складі населення. Наскільки мені відомо, в Лондоні, за даними британської влади, вже половина білого і небілого кольорового населення. У Франції спостерігаються схожі тенденції. Процес глобалізації торкнувся розвинених країн. Наведений приклад − дві провідні країни: Англія та Франція. Ця тенденція помітна в Німеччині, в Російській Федерації, тільки це вже інша міграція...

У нас по-своєму проходять процеси, можливо, вони не настільки очевидно і яскраво виражені, але відбувається колосальна депопуляція населення. Це зміни демографічної ситуації в країні, це демографічна катастрофа, в якій ми зараз перебуваємо. При цьому у нас різко скорочується чисельність населення − за 20 років ми втратили більше 7 мільйонів осіб.

Яка вірогідність переходу в Росії та в Україні однієї з нацменшин із категорії дешевої робочої сили у категорію правлячого класу та із меншості у більшість?

Ця ситуація, напевно, більш характерна для Російської Федерації. Оскільки там є у певних сферах бізнесу присутність представників інших національних меншин. Але, насправді, це багато в чому залежить від власне жителів та еліт, які правлять у цій країні. Повинні створюватися умови для безконфліктного існування представники різних етносів на території проживання.

«В Україні відбувається колосальна депопуляція населення − за 20 років ми втратили більше 7 мільйонів осіб»

Яких заходів повинні вживати держави, щоб уникнути розпалювання ворожнечі всередині країни на релігійному та національному підґрунтях?

Насамперед, деполітизація багатьох питань і жорстка політика в дотриманні тих законів і норм поведінки, які притаманні для нашої території. Я думаю, що держава, насамперед, має дбати про своїх громадян. І ті, хто приїжджає до нас, не повинні забувати, що вони перебувають у нас в гостях. Тому що коли ми приїжджаємо до багатьох країн, ми дотримуємося правил, які прийняті там. Тому наші громадяни також повинні це усвідомлювати і робити все для того, щоб люди, які приїжджають до України, поважали наші традиції, нашу культуру взаємин. І якщо у нас цього не буде, то в такому разі не варто ображатися на тих людей, які ведуть себе зухвало на нашій землі.

А щодо питання відносин з іншими націями, я думаю, що українці досить толерантні люди, і питання міжетнічних, релігійних розбіжностей виникають там, де стикаються інтереси не лише релігійні, мовні чи етнічні, але також і економічні інтереси. Чим вище буде рівень життя в країні, тим сильніше буде влада на місцях і в центрі, і будуть захищатися і відстоюватися інтереси громадян, що живуть у цій країні. Насамперед, тут важлива позиція влади і громадян. Тоді буде менше приводів говорити про те, що у нас будуть виникати міжнаціональні суперечки. Тим більше ми повинні розглянути невдалий досвід в Європі, в Російській Федерації, щоб у випадку таких моментів у нас, наша держава, наша влада на місцях і, перш за все, суспільство були готові зробити правильні кроки. Суспільство має створювати умови і захищати інтереси, щоб і наші громадяни, і люди, які приїжджають до нас, почувалися комфортно.

Як радикальні ісламські організації в Україні можуть вплинути на цілісність Криму?

Вони серйозно можуть вплинути на цілісність Криму. Це тема, яку не прийнято публічно обговорювати. Але ця інформація очевидна. Тема чутлива і делікатна. Але будь-яке втручання ззовні, будь-яке втручання радикальних політичних сил може дестабілізувати ситуацію в кримській автономії.

Підготували Наталія Коляда та Артем Черничко




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Жителька Сумщини шпигувала за Силами оборони та наводила російські авіабомби
29 березня 2024, 11:22
Мобілізовувати ще 500 тисяч людей не треба, цифра зменшена, — Сирський
29 березня 2024, 11:01
На Запоріжжі внаслідок падіння уламків дрона поранено чоловіка
29 березня 2024, 10:43
Сирський прокоментував інформацію щодо планів росії наступати на Харків
29 березня 2024, 10:26
Ракети "Кинджал" збити не вдалося: на Львівщині пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
29 березня 2024, 10:09
Ворог тероризував Черкащину з повітря: очільник ОВА Табурець розповів про наслідки атаки
29 березня 2024, 09:52
Ворог атакував дронами Вінниччину — пошкоджено будинок
29 березня 2024, 09:39
Росія використала майже 100 засобів повітряного нападу: скільки цілей знищила ППО
29 березня 2024, 09:24
На Прикарпатті ворог цілив по об'єкту критичної сфери, — ОВА
29 березня 2024, 09:01
Росіяни пошкодили три теплоелектростанції ДТЕК
29 березня 2024, 08:44