UA | RU
01 серпня 2019, 11:13

Гривня зміцнюється

Курс гривні щодо долара продовжує зростати.

На 31 липня Нацбанк встановив курс на рівні 25,08 гривень за долар. Лише за вчора національна валюта зміцнилася на 17 копійок.

На міжбанку станом на 13:00 курс купівлі долару складав 24,94, продажу - 24,97.

За останні кілька місяців позиції гривні суттєво зміцнилися. Цей процес з незначними кореляціями триває від 11 січня, коли курс становив 28,27 грн за долар.

Економісти пов'язують зміцнення гривні з купівлею українських облігацій внутрішньої державної позики.

Павло Шеремета

Український економіст, ексміністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета у коментарі BBC News Україна зазначив, що вважає нинішнє зміцнення гривні епізодичним.

"Зараз є попит на українські цінні папери, державні, вони пропонують вищий рівень доходності ніж у світі. Це відбувається також на тлі розмов про зниження облікових ставок в розвиненому світі, відповідно, світова дохідність буде зменшуватися, і ми бачимо приплив капіталів", - пояснює він ситуацію на валютному ринку.

Додатковим фактором інтересу до державних цінних паперів економіст вважає результат парламентських виборів.

"Монопартійна більшість - позитивна новина для інвесторів. Вони сподіваються, що буде легше приймати рішення для лікування хвороби (проблем української економіки. - Ред.), але як мінімум це вказує на певну стабільність", - зазначає пан Шеремета.

"Наслідки погані для експортерів, хороші - для імпортерів і тих людей, хто отримує доходи в гривнях", - додає він.

Водночас економіст вважає, що владі треба зосередитися на лікуванні хвороб української економіки, в першу чергу, на зниженні інфляції. "Вона не знижується, досі залишається для світу високою, бо в здорових економіках вона не перевищує 1,5-2%, а в нас ще недавно визначалася двозначними числами. Зараз в Україні це однозначне число, але далеко не 1,5%", - пояснює пан Шеремета.

Він також закликає уникати будь-яких заяв на кшталт "не треба повертати борги" та будь-якого тиску на іноземних інвесторів - це спричинить зростання ризиків для економіки.Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса у Facebook відзначає, що ситуація з курсом валют вже стала "злегка аномальною".

"Якщо попередні рухи гривні були недалекі від традиційних сезонних трендів, то зараз національна валюта відійшла від звичної стежки. Причина все та ж - експансія іноземців на внутрішній ринок облігацій", - зазначає він.

"На цьому тижні, у вівторок, відбувся черговий аукціон, на якому Мінфін залучив близько 17 млрд грн. П'ятирічні ОВДП продали на суму понад 10 млрд грн, дворічні - 5,3 млрд грн. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів, які логічно викликали дисбаланс на валютному ринку", - пояснює він.

"Цілком реально проковтнути зовнішніх грошей 1-2 млрд доларів до кінця року. А така сума може посунути курс ще сильніше. Принаймні на поточному тижні ми побачили, що 500 млн доларів від іноземців змусили посунути курс гривні на 50 копійок", - прогнозує фінансист.

Пан Фурса вважає, що укріплення гривні "не відображає температуру української економіки" і може мати негативні наслідки у довгостроковій перспективі.

"Може бути ще один шок, коли іноземці закінчать купувати. Та й за час надмірно сильної гривні в країну зайде ще більше імпорту, експортери отримають удар під дих і після того, як гаряча пора пройде, удар відчують всі. А що погано для економіки завжди погано закінчується і для звичайних людей", - підсумовує він.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Двоє прикордонників допомогли втекти з України більш ніж 200 ухилянтам — як працювала схема
25 квітня 2024, 16:22
На Запоріжжі ЗСУ знищили три російські гармати та одну САУ
25 квітня 2024, 16:20
Росія обстрілює Донеччину: зросла кількість жертв та постраждалих
25 квітня 2024, 16:00
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
Удари по Донеччині: окупанти вбили одного та поранили ще п'ятьох людей
25 квітня 2024, 14:31