UA | RU
21 травня 2019, 20:40

Зеленський розпустив Раду

Володимир Зеленський виконав свою обіцянку, яку дав під час інавгурації, і підписав указ про розпуск Верховної Ради.

В тексті указу йдеться про те, що вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

"Постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання; призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року".

Також пан Зеленський попросив спікера Верховної Ради Андрія Парубія провести 22 травня позачергове засідання.

Як повідомив адвокат пана Зеленського Андрій Богдан, на цьому засіданні депутати можуть змінити закон і прибрати мажоритарну складову з виборів та залишити чисті пропорційні списки, а також знизити виборчий бар'єр до 3%.

Позачергові вибори

Чергові вибори Верховної Ради мали відбутись 27 жовтня 2019 року, проте Володимир Зеленський вирішив провести їх на три місяці раніше.

Суттєвою відмінністю між черговими та позачерговими виборами депутатів є те, що на дочасних виборах депутати не мають подавати декларацію про майно та доходи.

Закон про вибори народних депутатів каже, що позачергові вибори відбуваються "в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування указу президента України".

Раніше президент вже провів консультації з цього приводу з керівництвом парламенту та головами депутатських фракцій.

Однак експерти звертають увагу на сумнівну легітимність такого розпуску. Минулого тижня фракція "Народний фронт" вийшла з коаліції, а отже у депутатів є 30 днів на формування нової більшості.

В команді Зеленського на це відповіли лаконічно: "Буде некоректно говорити про вихід із коаліції, бо не можна вийти з того, що перестало існувати давно. За словами радника Зеленського Дмитра Разумкова, коаліції вже немає понад два роки.

Указ про розпуск Верховної Ради можна оскаржити тільки у Верховному суді України.

Як пояснюють експерти, Верховний суд має у такому разі звернутись до Конституційного суду, щоб встановити відповідність розпуску парламенту Конституції.

Проте зупинити вибори судовими оскарженнями практично неможливо. Адже ЦВК оголосить про початок виборчого процесу наступного дня після публікації указу про розпуск й до вирішення справи у суді голосування вже може завершитись.

Заява про розпуск

Інавгурація

Під час своєї інавгураційної промови 20 травня Володимир Зеленський озвучив депутатам новину: він вирішив розпустити парламент.

Спочатку він закликав парламент ухвалити закони про скасування депутатської недоторканості, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і виборчий кодекс.

Також він хоче звільнити з посад голову СБУ, генпрокурора та міністра оборони.

"У вас на це буде два місяці. Непогані бали на дострокові вибори до Верховної Ради. Я розпускаю Верховну Раду України", - заявив він.

Хто лідирує в рейтингах

За останніми соцопитуваннями, партія "Слуга народу" отримає найбільше мандатів у парламенті.

Група "Рейтинг" опублікував дані дослідження, проведеного з 30 квітня по 10 травня. За їхніми результатами, "Слуга народу" набирає майже 40% голосів тих, хто визначився, "Опозиційна платформа - За життя" - 11%, "БПП" - 10,6%, "Батьківщина" - 9,1%.

На межі прохідного бар'єра, за даними соцопитування, партії "Сила і честь" Ігоря Смєшка та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Згідно з даними цього ж опитування, "Опозиційний блок" до Ради не потрапляє, він набирає 3,5%, Радикальна партія - 3,3%, "Свобода" - 2,4%, "Самопоміч" - 2%, а новостворена партія "Голос" Святослава Вакарчука - близько 1%.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
На Харківщині чоловік підірвався на міні: йому відірвало частину ноги
28 березня 2024, 11:31
На Харківщині діють графіки аварійних відключень електроенергії: пояснення від "Укренерго"
28 березня 2024, 11:19
В Україні планують запустити держпрограму стимулювання виробництва будматеріалів з відходів від руйнувань
28 березня 2024, 10:51
У Дніпрі затримали російського агента: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю
28 березня 2024, 10:51
На Херсонщині через обстріли загинули дві людини, ще четверо дістали поранення
28 березня 2024, 10:19
Поліція розшукує винуватця смертельної ДТП на Львівщині
28 березня 2024, 09:58
Росіяни вранці атакували Одещину ракетою: її знищили над морем
28 березня 2024, 09:42
У Харкові ворожі дрони пошкодили ресторан, магазин та будинки
28 березня 2024, 09:22
Кількість постраждалих через ракетний удар по Миколаєву зросла до 12 людей
28 березня 2024, 08:59
Росіяни вночі атакували Запоріжжя: фото наслідків
28 березня 2024, 08:47