UA | RU
15 січня 2019, 17:37

Вихід Британії з ЄС 29 березня під загрозою, якщо парламент відкине угоду з Брюсселем

Через понад два роки після британського референдуму, на якому більше 51% виборців проголосували за вихід країни з ЄС, вирішальне слово щодо процесу, який отримав назву “Брекзит”, повинні сказати депутати у парламенті Великої Британії.

Парламентарі повинні вирішити, чи схвалювати угоду, над якою представники Лондона та Брюсселя працювали понад півтора року, що окреслює процедуру й умови припинення британського членства в Євросоюзі, а також планує врегулювання майбутніх відносин Британії з країнами Європи.

Якщо б Палата громад знайшла більшість голосів для схвалення угоди, це було б виявом підтримки прем’єр-міністра Терези Мей, а також окреслювало б чіткий подальший шлях - офіційний вихід країни з ЄС 29 березня і початок приблизно дворічного перехідного періоду, упродовж якого Лондон та Брюссель мали б укласти договір про торгівлю та владнати інші аспекти відносин.

Але багато депутатів вже назвали угоду поганою, давши підстави прогнозувати, що парламент відкине угоду і створить важко передбачувану ситуацію з “Брекзитом”, який тоді навряд чи відбудеться у березні.

Одним з варіантів може бути припинення британського членства в ЄС без угоди.

Проти такого варіанту - фактичного розриву відносин з Євросоюзом застерегли деякі великі компанії, економісти й політичні лідери, які вказали на прогнозовані економічні втрати від такого кроку.

Але у Британії є політики, які проголошують, що вихід з ЄС без угоди був би вигіднішим, ніж затяжний процес з поганою угодою.

Прихильники “жорсткого Брекзиту” вважають, що ймовірні економічні та інші труднощі для країни були б тимчасовими, і що після їх подолання Британія опинилася б у кращому становищі.

Проти угоди Терези Мей збираються голосувати не лише представники опозиційної Лейбористської партії, але й чимало консерваторів, а також депутати від невеликої партії Демократичних юніоністів, завдяки яким чинний уряд має стабільну парламентську більшість.

Якщо до приблизно 7 години вечора за лондонським часом, коли заплановане голосування, не станеться якогось політичного дива, угода буде відхилена.

Поразка Терези Мей також означатиме втрату позицій уряду Консервативної партії та високу ймовірність заклику лейбористів провести негайні загальні вибори в країні.

Мей може спробувати винести угоду на швидке повторне голосування після додаткових консультацій з політиками у своїй країні та з представниками ЄС.

Деякі британські політичні діячі вважають, що у разі, якщо парламент виявиться нездатний досягти згоди щодо умов “Брекзиту”, то питання треба винести на новий референдум.

 

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
За добу відбулося понад 80 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті
24 квітня 2024, 20:15
Росіяни запустили по Нікопольщині 6 дронів, били артилерією
24 квітня 2024, 19:52
Мешканець Дніпра намагався доплисти до Молдови на надувному матраці
24 квітня 2024, 19:26
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 1 млрд доларів
24 квітня 2024, 19:07
У Раді зареєстрували постанову про звільнення міністра агрополітики Сольського
24 квітня 2024, 18:37
Зарізали та сховали тіло в підвалі: харків’янка за кілька тис. грн замовила вбивство співмешканця
24 квітня 2024, 18:35
У Львові військовий за хабар в 3000 доларів обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
24 квітня 2024, 18:20
На Полтавщині біля річки помер 13-річний хлопець – поліція з’ясовує обставини
24 квітня 2024, 17:54
По передмістю Сум завдали ракетного удару
24 квітня 2024, 17:36
Мешканець Дніпра продавав наркотики в іграшках
24 квітня 2024, 17:31