UA | RU
11 січня 2019, 17:51

Новини про мігрантів та біженців у Британії майже щоденні

Питання міграції залишається одним з ключових аспектів політичного життя Великої Британії, і побоювання масової імміграції називають серед причин, що підштовхнули “Брекзит”, але провідні політичні сили у Лондоні намагаються не зловживати острахами деяких груп виборців.

2019 рік у Великій Британії почався низкою гучних новин пов'язаних іммігрантами та біженцями.

9 січня у зупиненій на автотрасі вантажівці в північній Англії поліція виявила 27 осіб, яких назвали ймовірними мігрантами.

Водія заарештували через підозру, що він сприяв нелегальному проникненню іноземців на територію Великої Британії.

Повідомлення про те, що перемитники використовують великі автофургони, щоб таємно перевозити людей з Європейського континенту, з'являються у британських газетах нерідко, але 27 людей в одній вантажівці - подія неординарна.

Помітним також стало рішення британського уряду на початку нового року задіяти катери військово-морського флоту для патрулювання протоки Ла-Манш у зв'язку зі збільшенням кількості спроб мігрантів та біженців дістатися з Франції до Британії на човнах.

Упродовж двох минулих місяців (листопад і грудень 2018) нарахували понад 230 осіб, які ризикували життям, щоб перетнути холодні й небезпечні води протоки в невеличких гумових човнах.

Деякі групи мігрантів, часто у темряві, намагаються дістатися британського берега й пробують сховатися, а інші добровільно здаються до рук поліції і просять притулку.

У низці випадків мігранти вимушені просити про допомогу, навіть не досягнувши берега, оскільки їхні човни не витримують подорожі.

Значна частина тих “біженців у човнах” виявилися іранцями, але також є мігранти з Сирії та з інших країн.

Британський міністр внутрішніх справ Саджид Джавід був змушений скоротити свою новорічну відпустку і повернутися додому для переговорів з французьким колегою Крістофом Кастанером для координації зусиль двох країн, щоб стримати небезпечну тенденцію.

"Брекзит" і міграція 

Журналістські розслідування, проведені британськими ЗМІ, виявили, що до ризикованих дій мігрантів підштовхують різні причини, а одна з них - побоювання “Брекзиту”, який, вважають вони, може створити нові перешкоди для мігрантів та прохачів політичного притулку.

Мігранти згідно з розповідями, платять перемитникам від трьох і більше тисяч доларів з особи за місце у човні.

“Причини, що стоять за зростанням кількості спроб перетину протоки, складні і в багатьох випадках - поза нашим контролем”, - написав британський міністр внутрішніх справ Джавід у спеціальній статті в газеті Telegraph.

Лондон і Париж остерігаються прикладу ситуації у Середземному морі, де за даними Міжнародної організації з міграції за минулий рік, намагаючись дістатися Європи, загинули близько 2 тисяч мігрантів.

Досі саме середземноморські країни Європи, зокрема Італія, несуть найбільший тягар пов'язаний з напливом мігрантів та біженців.

Намагання справедливо ділити цей тягар, спричинили гострі суперечки у Європейському Союзі, де такі держави як Польща, Угорщина та деякі інші на сході континенту заявляли, що відмовляються прийняти частину біженців.

В останні роки Німеччина і Швеція надали притулок найбільшій кількості іноземців - багато з них втікачі від війни у Сирії.

Рішення Анґели Меркель прийняти в Німеччині лише упродовж одного 2015 року майже мільйон біженців називають причиною зростання популярності антиіммігрантських партій в тій країні.

Колишня держсекретар США Гілларі Клінтон у нещодавньому інтерв'ю британській газеті Guardian висловила думку, що Європа повинна знайти вирішення проблемі імміграції, щоб стримати загрозу крайньо-правих популістів.

Клінтон похвалила щедрість і гуманність Меркель, але припустила, що імміграція дратує виборців, і що пов'язані з імміграцією питання сприяли обранню Дональда Трампа у США та голосуванню за вихід з ЄС на референдумі 2016 року у Великій Британії.

“Використання іммігрантів, як політичного інструменту, як символу того, що уряд не спрацьовує, як загрози для спадщини, тотожності і національної єдності зараз значною мірою експлуатовані чинною адміністрацією”, - сказала Клінтон.

 

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Удар по Дніпропетровщині: інформація про смерть третьої дитини не підтвердилася
19 квітня 2024, 12:50
Зеленський відвідав Донеччину: про що говорив із бійцями ЗСУ
19 квітня 2024, 12:34
Після збиття російського Ту-22М3 другий літак з ракетами розвернувся, – ГУР
19 квітня 2024, 12:29
Знищення Ту-22М3 – відповідь на масовану атаку мирних українських міст, – Євлаш
19 квітня 2024, 11:58
Росіяни атакували критичну інфраструктуру Одещини ракетами та "шахедами"
19 квітня 2024, 11:56
У Львові співробітники ТЦК скрутили на землі і побили чоловіка: коментар військкомату
19 квітня 2024, 11:39
Росіяни 18 разів вдарили по Донеччині: загинули четверо людей
19 квітня 2024, 11:23
Різкий скачок спроможностейї: ППО вперше збила стратегічний бомбардувальник Ту-22М3
19 квітня 2024, 11:15
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в лікарні померла ще одна дитина
19 квітня 2024, 10:59
Перше знищення російського Ту-22М3: відео з місця падіння
19 квітня 2024, 10:51