UA | RU
01 октября 2014, 09:15

Бомж-стайл по-депутатськи - модний вирок від народу

Одесити першими пожартували – і влучили в десятку. Сьогодні флешмоб trashbucketchallenge підхопили в усіх регіонах України. Мода закидати скомпрометованих політиків та чиновників у смітники стала відповіддю активістів на неприховану байдужість та нульовий ентузіазм влади у люстраційних процесах. Голова Люстраційного комітету (який спочатку був урядовим, а потім став громадським) Єгор Соболєв констатував: влада свою люстраційну місію провалила, й демонстративно відмежувався від державної діяльності. Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень розкритикували закон про очищення влади в тому вигляді, в якому його зрештою прийняли нардепи. Мовляв, діяти практично не буде – немає механізмів контролю за його виконанням. RegioNews вирішило нагадати, як почалася та розвивалася історія депутатів у смітниках.

Варто зазначити, що такий метод, можливо, не дуже правовий і не дуже людяний. Ось і глава одеського осередку Комітету виборців України Анатолій Бойко з приводу тенденції таких неординарних люстрацій заявив: «Такі методи, звичайно, не правові. Однак я розумію, що це досить гуманно, – каже політолог. – Чиновник краде сотні тисяч гривень, а суд його відпускає за ці ж гроші, і у корупціонера все добре – він у дорогому костюмі на шикарній машині їде на роботу, щоб і далі красти».

З іншого боку, влада на всіх рівнях має зрозуміти – з подібним цинічним ставленням до людей пора зав’язувати. Висока посада чи статус народного обранця – це більше не жирний куш, а складна перевірка на “вшивість”. І покарання смітником може стати не найгіршим результатом такої перевірки.

Отже, перша дванадцятка за хронологією.

1. Одеса

6 вересня місцеві активісти «Правого сектору» виклали у мережі відеоролик, про те, як вони відправили на нове робоче місце – у контейнер для сміття - виконуючого обов'язки директора обласного відділення Фонду соціального страхування Олега Руденка. Під такий цивільний арешт чиновник потрапив за те, що вимагав від керівників оздоровчих закладів «відкат» за виділення коштів, наданих державою на літній відпочинок дітей-сиріт із зони АТО. Напередодні він був затриманий співробітниками СБУ при отриманні хабара в сумі 558 тисяч гривень.

До речі, 17 вересня відбулося засідання Апеляційного суду Одеси, під час якого винесли рішення щодо апеляції Олега Руденка. На засідання ні Олег Руденко, ні його захист не з'явилися. Водночас, зал був переповнений: почути оголошення рішення суду зібралися представники "Самооборони Майдану", "Правого сектору" та інші активісти. А на вулиці біля суду громадський працівник Марк Гордієнко припаркував БТР. Суд відхилив апеляцію захисту Руденка й на два місяці усунув чиновника від виконання своїх службових обов'язків. Кримінальне провадження щодо незаконної діяльності Олега Руденка триває.

 

2. Київ

16 вересня активісти «Правого сектору» привезли під Верховну Раду сміттєві контейнери, маючи намір під стінами парламенту люструвати по-одеськи продажних нардепів. Коли під час перерви з приміщення вийшов колишній регіонал і автор закону про наклеп, що викликав хвилю протестів серед журналістів, Віталій Журавський, вони миттєво оточили його і влаштували йому процес люстрації по-одеськи. Нинішньому кандидату в нардепи по виборчому округу №66 запропонували попрацювати поки що у контейнері.

 

3. Тернопіль

На Тернопільщині представники «Правого сектора» змусили начальника відділу кадрів Тернопільської райдержадміністрації Віталія Федака написати заяву на звільнення, після чого вивели його на вулицю і засунули у контейнер для сміття. Провели «люстрацію» чиновника у зв’язку з тим, що він на своїх сторінках в соціальних мережах активно підтримував та поширював сепаратистські, антиукраїнські гасла та символіку, був учасником антимайдану.

4. Кіровоград

19 вересня активісти кинули в смітник депутата облради Миколу Корецького. Депутат саме виходив із засідання, на якому виступав проти рішення висловлювати недовіру голові ОДА Сергію Кузьменку, до якого в активістів зараз дуже багато претензій.

 

5. Запоріжжя

19 вересня представники запорізької Самооборони і Правого сектору закинули в сміттєвий бак колишнього отамана Війська Запорозького Олександра Панченка. "Отаман" розгулював по місту з георгіївською стрічкою. Після нетривалої бесіди самооборонівці скрутили його і викинули в сміттєвий бак, а також облили голову йодом.

6. Київ

У вівторок, 23 вересня, п'ятеро активістів-евромайданівців вчинили напад на екс-регіонала Віталія Грушевського, провівши так звану "народну" люстрацію. Активісти схопили його на одній з центральних вулиць і в буквальному сенсі ткнули носом у смітник. Згадано було про знайдену в Межигір'ї розписку, згідно з якою Грушевський нібито взяв гроші у оточення Януковича за виведення з фракції "Свобода" кількох депутатів. Екс-регіонал Грушевський є членом депутатської групи "За мир і стабільність", яку в ЗМІ охрестили "групою Курченка", і входить до складу делегації з 24 українських парламентаріїв, які 17 вересня відправилася в Москву для переговорів з депутатами Держдуми.

7. Черкаси

У Черкасах 25 вересня активісти кинули двох депутатів обласної ради до сміттєвих контейнерів, вимагаючи люстрації. Люди, що назвали себе майданівцями, запхнули у сміттєвий бак екс-першого заступника голови Черкаської облради та екс-регіонала Володимира Вовченка. Після цього активісти вирішили, що настала черга ще одного депутата облради – Олександра Харламова. Його також силоміць кинули до сміттєвого баку.

 

8. Київ

25 вересня ввечері біля ЦВК активісти облили фарбою та кинули в сміття кандидата в нардепи Віктора Пилипишина. “Народний гнів” останній викликав тим, що голосував за “диктаторські закони 16 січня”. Активісти намагалися не дозволити Пилипишину зареєструватися, однак, як потім стало відомо, документи в політика прийняли в лікарні. Однак на цьому все не закінчилося — наразі тривають судові засідання, на яких вирішується законність такої реєстрації кандидатом у нардепи.

 

9. Рівне

У п'ятницю, 26 вересня, заступника голови Рівненської облради Олександра Данильчука активісти кинули в сміттєвий бак під крики "Ганьба!". Активісти зайшли в залу перед початком сесійного засідання, яке мало відбутися сьогодні. Пізніше в залу увійшов Данильчук, але активісти не допустили його до його робочого місця. Звинувативши у співпраці з Партією регіонів, взявши за руки і за ноги, чиновника кинули в сміттєвий бак.

 

10. Кіровоград

29 вересня у Кіровограді мітингуючі вкинули у смітник керівника апарату облдержадміністрації Василя Смаглюка. На 10:00 була запланована зустріч активістів кіровоградського Євромайдану з новопризначеним очільником області Сергієм Кузьменком, про яку домовилися раніше. Проте близько 09:40 на площу Героїв Майдану прийшли кандидат в народні депутати Олег Ляшко і ще близько десятка чоловіків. Вони увірвалися до приміщення облдержадміністрації та почали вимагати, щоб їм відчинили кабінет Кузьменка, стверджуючи, що той знаходиться на робочому місці. Проте керівник апарату запевнив, що Кузьменка в кабінеті немає. Тоді Ляшко закликав "люструвати" Смаглюка через смітник. Чоловіки, які прийшли з кандидатом в народну депутати, винесли чиновника на двір та вкинули у смітник, а потім смітник перевернули. Далі, коли Смаглюк випав з контейнера, його змусили також збирати сміття, яке з контейнера випало разом з ним.

 

11. Київ

29 вересня громадські організації приїхали до центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем МВС України, щоб провести люстрацію його керівника - Олександра Демьянко. Чиновника закидали яйцями та кинули в смітник.

12. Дніпропетровськ

30 вересня кілька десятків протестувальників зібралися у вівторок під будівлею Дніпропетровської обласної прокуратури з вимогою відставки прокурора Романа Федика. Активістів люстраційного комітету до будівлі не пустили, однак згодом вони виламали двері облпрокуратури й увірвалися до кабінету Федика. За словами очевидців, з піджака прокурора зірвали значок і кілька разів ударили його по обличчю. Після чого висипали на голову Федика папери з кабінетної урни для сміття. За словами керівника дніпропетровського люстраційного комітету Таміли Ульянової, прокурору дали 24 години на те, щоб написав заяву про відставку.

Скандального прокурора Днепропетровской области "искупали" в мусоре - фото 1

....Наостанок курйоз: координатор київського осередку партії «ВОЛЯ» Максим Маньковський повідомив цікавий факт: у зв'язку з тим, що почастішали випадки люстрації чиновників через смітники, постійна комісія Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, вирішила розглянути таке питання: 4. Про внесення змін до рішення Київради від 27.05.10 №815/4253 «Про заборону використання сміттєзбірників не за цільовим призначенням» ...




28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
18 марта 2024
Парламент вошел в зону турбулентности. Угрожает ли Верховной Раде политический кризис?
Верховная Рада, похоже, очутилась на пороге парламентского кризиса. За последние три недели нардепы смогли принять только одно решение в то время, когда в воздухе зависли важные для Офиса президента в...
09 марта 2024
Назначение Залужного послом в Великобритании: добровольно-принудительная ссылка или взвешенный шаг?
Бывший главнокомандующий ВСУ в ближайшее время может уехать работать в Лондон – президент готов назначить его послом Украины в Великобритании. Сможет ли Валерий Залужный после такой дипломатической до...
05 марта 2024
Конец "гуманитарке" на бумаге: какие изменения ожидают волонтеров с 1 апреля
В скором времени в Украине изменятся правила завоза гуманитарной помощи из-за границы. RegioNews разбирался, что изменится для волонтеров и с какими проблемами они могут столкнуться
Россия впервые за неделю вывела в Черное море ракетоноситель с "Калибрами"
28 марта 2024, 22:24
В Одессе прогремел мощный взрыв без объявления тревоги — что случилось
28 марта 2024, 22:11
Дело о подкупе начальника Сумской МВА – одному из депутатов избрали меру пресечения
28 марта 2024, 22:03
Минометы, артиллерия и дроны: россияне за день обстреляли 12 общин на Сумщине
28 марта 2024, 21:49
Враг атакует Украину дронами: какие области в опасности
28 марта 2024, 21:35
Житель Закарпатья избил до реанимации бывшую жену, его задержали
28 марта 2024, 21:25
Сотрудника Киевского ТЦК разоблачили на "схеме" с автомобилями
28 марта 2024, 21:02
В результате обстрелов Харьковщины ранены три человека
28 марта 2024, 20:34
У высокопоставленного киевского таможенника обнаружили необоснованные активы на 8,6 млн грн
28 марта 2024, 20:16
Россияне в течение дня десять раз обстреливали Днепропетровщину — фото разрушений
28 марта 2024, 19:48