UA | RU
23 мая 2014, 11:35

Олег Паракуда: Передусім потрібно боротися з причинами корупції, а не з її наслідками

Сьогодні українське суспільство вимагає системних змін. Тож, перед новим антикризовим Урядом постала низка надзвичайно складних викликів. Зокрема, як ніколи гостро піднято питання створення простих та зрозумілих правил, що унеможливило б корупцію ще на етапі підготовки урядових актів. Про це, а також про те, над чим наразі працюють в урядових кабінетах ми поспілкувалися із заступником Міністра Кабінету міністрів Олегом Паракудою.

Олеже, які питання входять до вашої компетенції як заступника Міністра антикризового Уряду?

Очевидно, що сьогодні перед новим складом Уряду стоять надзвичайно складні виклики. Будь-яка сфера суспільних відносин в Україні потребує докорінного реформування – від конституційної, місцевого самоврядування, правоохоронної до реформи ЖКГ. Ми повинні ліквідувати узаконені схеми системних зловживань попередників, демонополізувати більшість галузей економіки, навести порядок у державних закупівлях, нарешті привести у відповідність до стандартів Європейського союзу вітчизняне законодавство. Це все неможливо без реформи правоохоронної, судової системи, бюрократичного апарату. Тож, очевидно, що масштаби завдань перед новим Урядом - колосальні.

При цьому ми розуміємо, що в нас немає часу для набирання обертів. Уже зараз Уряд відновив роботу низки комітетів для більш якісного відпрацювання рішень, залучення широкого кола думок та пропозицій. Окрім цього, розпочато практику проведення виїзних засідань.

Досвід роботи у сфері публічних фінансів, юстиції, порушення прав і свобод людини дає можливість комплексно дивитися на проблеми, шукати нестандартні підходи до їх вирішення. На сьогодні моїм основним завданням є експертне забезпечення функціонування Кабінету Міністрів України, організація підготовки та відпрацювання проектів актів до розгляду їх на засіданні КМУ. Станом на сьогодні я вибудовую комунікацію між експертами та Секретаріатом Уряду, зокрема у питанні антикорупційної реформи.

Ви координуєте експертне забезпечення роботи двох комітетів: соціально-економічного розвитку та комітету з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності. У чому полягає робота кожного з них?

Я відповідальний за експертне забезпечення діяльності комітету соціально-економічного розвитку та є членом комітету з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності. У комітеті соціально-економічного розвитку головує Прем'єр-міністр України, його засідання ще називають «малим кабміном», адже це базовий майданчик для фахової дискусії в економічній, бюджетній та соціальних сферах. Будь-яка урядова чи парламентська ініціатива, що має відношення до зміни правил у питанні надходження, витрачання чи адміністрування бюджетних коштів чи зміни соціальних стандартів обов'язково повинна пройти через «гирло» цього комітету. Важливо зазначити, що окрім урядовців та чиновників до роботи комітету залучаються представники всеукраїнських профспілок, об'єднань роботодавців, експертних кіл.

Робота комітету з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності зосереджена на питаннях забезпечення обороноздатності, додержання стандартів прав і свобод людини при прийнятті урядових рішень. Так, одним із перших питань, що розглядались на комітеті було питання скасування ганебних змін до правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку. Зокрема, в січні нинішнього року було узаконено використання водометів на морозі та використання гранат проти демонстрантів. Також всупереч Конституції України КМУ наділив тоді правом правоохоронців одноосібно самовільно обмежувати доступ громадян до будь-яких місцевостей чи об'єктів (на кшталт Адміністрації Президента України, будинку Уряду чи Межигір'я).

"Масштаби завдань перед новим Урядом - колосальні"

Чи розглядаються на урядовому комітеті соціальні питання?

В рамках урядового комітету соціально-економічного розвитку розглядаються усі урядові ініціативи соціального характеру. Зокрема, ми контролюємо, щоб належний захист отримали саме соціально-незахищені категорії громадян. Ми працюємо на тим, щоб унеможливити нецільове використання державної допомоги (забезпечити її адресність) – тобто, щоб до переліку соціально-незахищених не потрапляли бізнесмени, що живуть в багатоповерхових маєтках в Кончі-Заспі та безкоштовно користуються комунальними послугами.

Одним з найважливіших завдань Уряду є боротьба з корупцією. У чому полягає особисто Ваше бачення антикорупційної реформи?

На мою думку, антикорупційна реформа не може бути ефективною, якщо основний акцент робити лише на етапі боротьби із наслідками корупції - зловживаннями чиновників. Необхідно створити умови за яких у чиновника не буде можливості зловживати. Потрібно створити прості та зрозумілі правила, які не залишатимуть шляхів для різного тлумачення чиновником. Водночас мають бути передбачені прозорі процедури оскарження, а головне - невідворотність відповідальності у випадку встановлення факту зловживання.

Я переконаний, що більшість корупціогенних чинників можна виявляти, а отже прибрати на етапі підготовки урядових актів, а не їх реалізації. Таким чином ми зекономимо багато часу сил і державних коштів. До того ж українці не заслуговують на те, що б на них постійно проводили експерименти, регулярно змінювали правила гри для бізнесу та життєдіяльності громади лише задля створення чергової монополії чи обов'язкового придбання нікому непотрібних унікальних ліцензій, дозволів, майнових прав. Тут на мою думку, найбільш ефективним механізмом могла б стати заміна моделі надання адміністративних послуг з недержавних дорогих посередників на виключно державне комп'ютерне програмне забезпечення, тобто повна електронізація процесу надання послуг. Комп'ютери не беруть хабарів. Така практика виправдала себе в багатьох розвинених країнах.

 

"Комп'ютери не беруть хабарів"

А Ви, як керівник, вимогливі до своїх підлеглих?

Я вважаю, що керівник має бути вимогливим насамперед до себе. Тепм та ефективність роботи керівника має бути орієнтиром для підлеглих. Найбільший ворог державного службовця – це безвідповідальність та безініціативність. Завжди намагаюсь формувати навколо себе команду людей, які б були вмотивовані та зорієнтовані на максимальний результат.

Які Ваші політичні симпатії?

Думки чи програми яких політичних персон, партій ви підтримуєте Я ніколи не був в жодній політичній партії, але завжди – українцем, хіба цього не достатньо? Я поділяю виключно європейський вибір України, а це - докорінне реформування та якісну зміну всіх сфер нашого з Вами життя, конкуренцію та багатоманітність думок і поглядів. Адже, лише за умови дискусії та відкритості влади перед суспільством можливий поступальний рух вперед.

Які Ваші подальші плани та політичні амбіції?

Виправдати очікування усіх тих, хто боровся, віддав своє життя за зміни, краще майбутнє, і нову країну. Звісно, за нинішніх умов це - складна ноша, але я вдячний, що маю можливість щось змінити в своїй країні на краще. Тож, працювати стільки, скільки зможу бути корисним державі.

Відомо, що ваша дружина теж юрист за освітою. Вона допомагає Вам у державницьких справах?

Її професійний інтерес – приватне право, викладацька та наукова діяльність. Однак для мене вона насамперед мати мого сина Данила, а вже потім юрист.

Ми зараз часто чуємо вираз «нова Україна». Очевидно, що це той ідеал до якого ми прагнемо після нещодавнього зламного періоду. Тож, на Вашу думку, яким має бути політик «нової України»?

Це той, хто хоче і може проводити зміни, надихати себе та інших змінюватися на краще. Чинити в інтересах передусім суспільства і країни. Він також має твердо стояти перед викликами. І головне - бути європейцем не на словах, а в конкретних справах. Не декларувати, а діяти.




28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
18 марта 2024
Парламент вошел в зону турбулентности. Угрожает ли Верховной Раде политический кризис?
Верховная Рада, похоже, очутилась на пороге парламентского кризиса. За последние три недели нардепы смогли принять только одно решение в то время, когда в воздухе зависли важные для Офиса президента в...
09 марта 2024
Назначение Залужного послом в Великобритании: добровольно-принудительная ссылка или взвешенный шаг?
Бывший главнокомандующий ВСУ в ближайшее время может уехать работать в Лондон – президент готов назначить его послом Украины в Великобритании. Сможет ли Валерий Залужный после такой дипломатической до...
05 марта 2024
Конец "гуманитарке" на бумаге: какие изменения ожидают волонтеров с 1 апреля
В скором времени в Украине изменятся правила завоза гуманитарной помощи из-за границы. RegioNews разбирался, что изменится для волонтеров и с какими проблемами они могут столкнуться
Силы обороны показали кадры защиты неба над Одесской областью
29 марта 2024, 14:41
В Одессе прогремели взрывы
29 марта 2024, 14:36
Нардеп назвал страну, в которую могут отправить послом Данилова
29 марта 2024, 14:32
Депутата горсовета из Черниговской области будут судить за уклонение от военной службы
29 марта 2024, 14:16
В Киеве парень из мести убил собаку бывшей девушки
29 марта 2024, 14:14
Экс-заммэра Одессы отделался условным наказанием по делу о завладении аэропортом
29 марта 2024, 14:07
Массированный обстрел: в Хмельницкой области повреждены дома и детский лагерь
29 марта 2024, 13:29
На Хмельнитчине работница банка присвоила 8 млн гривен выплат родственникам погибших военных
29 марта 2024, 13:26
Украина вернула из оккупации еще троих детей
29 марта 2024, 13:12
Зеленский провел первое заседание СНБО в обновленном составе: названы приоритетные задачи
29 марта 2024, 13:04