UA | RU
07 апреля 2014, 14:25

Путін анексує Україну зсередини через судову систему, - адвокат Олександр Білоус

Оговтавшись від майдану, колеги Медведчука та Портнова розпочинають реванш щодо узурпації органів адвокатського самоврядування, які уповноважені обирати членів Вищої ради юстиції - ключового органу у питанні люстрації суддівської системи. Про це RegioNews повідомляє адвокат, делегат чергової та позачергової конференції адвокатів Київської області Олександр Білоус.

Наразі всіх адвокатів України за законом представляє Національна асоціація адвокатів України. Діяльність Національної асоціації адвокатів України мало цікава пересічним громадянам, оскільки в основному спрямована на вирішення питань адвокатського самоврядування і характеризується внутрішніми чварами щодо розміру щорічних внесків адвокатів, порядку допуску до професії, тощо. Однак, є одне «але», яке стосується кожного - з’їзд адвокатів призначає трьох членів Вищої ради юстиції.

Вища рада юстиції - ключовий орган в судовій системі, він вносить подання Президенту України щодо призначення судді на посаду вперше. Член Вищої ради юстиції має право перевіряти суддів, а вся рада вносить подання щодо звільнення за порушення присяги судді до Президента або Верховної Ради. Це основний важіль, який тримає судову систему в покорі.

Крім того, це інструмент в люстрації судової системи згідно запропонованих проектів законів.

Довідково: стаття 131 Конституції України - Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. Верховна Рада України, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції.

На момент втечі Януковича і зараз до складу Вищої ради юстиції входили і входять такі відомі особистості як Портнов, голова Печерського суду Отрош, екс-заступник Генерального прокурора Кузьмін, народний депутат України Ківалов. (http://www.vru.gov.ua/cc_mem/5)

Одним з членів Вищої ради юстиції, обраним з’їздом адвокатів, є Л.Ізовітова. За здоровою логікою, члени Вищої ради юстиції, обрані до її складу адвокатами, мають реагувати на скарги адвокатів щодо свавілля суддів. 

Проте, в грудні 2013 року член Вищої ради юстиції Л.Ізовітова від імені адвокатської спільноти публічно вибачилась за дії адвоката Смолія, який активно захищав учасників майдану та був заарештований режимом Януковича. (http://pravo.ua/news.php?id=0039780).

Про лояльність Л.Ізовітової до Януковича свідчить і перевірка нею дій суддів Отрош та Кірєєва. Як член Вищої ради юстиції пані Ізовітова не знайшла підстав для притягнення їх до відповідальності, наразі вони чомусь переховуються…

За час головування Л.Ізовітової у Національній асоціації адвокатів України з’їзд адвокатів спромігся на нонсенс: членом Вищої ради юстиції від адвокатури обрали Голову Вищого адміністративного суду України І.Темкіжева. Такий факт важко коментувати, так само, якби членом Вищої ради юстиції від з’їзду суддів України обрали адвоката. Нагадаю, що одним з перших рішень Верховної Ради України після трагічної загибелі Небесної сотні стало звільнення Темкіжева з посади. (http://www.rbc.ua/rus/news/politics/rada-otmenila-naznachenie-sudi-igorya-temkizheva-23022014125200)

Після подій на майдані Ізовітова відмовиась писати заяву про звільнення з посади Голови Національної асоціації адвокатів України і продовжує зі своїми прихильниками узурпувати адвокатське самоврядування з метою самозбереження.

Нещодавно адвокати ініціювали проведення позачергового з’їзду щодо зміни керівництва адвокатури. Було проведено збори адвокатів, в рамках яких обрали делегатів на обласні конференції адвокатів. Демократичну спільноту адвокатів обурило, що делегатами на конференції автоматично стають діючі функціонери адвокатського самоврядування, які називають себе «кооптованими» делегатами. Такий порядок вони самі і придумали всупереч нормам Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Для пояснення застосую наступний приклад. Отже, якщо акціонери обрали правління та наглядову раду, то на наступних зборах акціонерів члени правління та наглядової ради матимуть право голосу. Не важко зрозуміти, що за таких умов звільнити членів правління та наглядової ради акціонери ніколи не зможуть. Саме це зараз відбувається в адвокатурі.

Таке самочинство щодня демонструє своє потворне обличчя. На початку березня адвокати обирають делегатів на конференцію адвокатів Київської області, яка в свою чергу має обрати делегатів на з’їзд адвокатів. Наприкінці березня, за декілька днів до проведення конференції адвокатів, рада адвокатів Київської області приймає рішення про виключення одного з активістів демократичного руху в адвокатурі, активного захисника учасників майдану Тетяни Козаченко з реєстру адвокатів Київської області.

Сьогодні відбулася конференція адвокатів Київської області, до участі в якій Тетяну Козаченко не допустили, а мандатна комісія відмовилась видати мандат. Таке рішення мандатної комісії підлягало затвердженню всіма делегатами і Тетяна Козаченко попросила слова для висловлення своєї позиції, яка полягала в тому, що такі рішення це фактичні репресії.

Натомість, голова ради адвокатів Київської області П.Бойко не надав їй слова, вчинив не по-чоловічому - вихопив з її рук мікрофон та легалізував своє свавілля голосуванням щодо ненадання слова пані Козаченко. Невже у демократичній спільноті треба проводит голосування, щоб надали слово тому, щодо кого приймається рішення?!! А як же повага до колеги?? А як же принцип «нехай скаже і друга сторона»?? 

Шановні адвокати, які висунули мене делегатом на цю конференцію, я перепрошую, проте я відверто висловив свою незгоду з цією узурпацією та залишив конференцію. Сподіваюсь, що ви підтримуєте моє рішення. Про такий розвиток подій я попереджав вас на зборах, на яких ви мене підтримали. Це мій протест. Я не здаюся, я продовжу захищати свої права у встановленому законом порядку.

Ви пам’ятаєте вчорашню заяву Богословської про реванш Портнова через Конституційний Суд України. (http://www.pravda.com.ua/news/2014/04/4/7021338/).

У ній вона пояснила, що на запланованому з’їзді суддів збираються обрати лояльних до Портнова суддів Конституційного суду України. Про нелегітимність цього з’їзду зазначив і голова Ради суддів України В.Онопенко, який заявив, що Рада суддів України перенесла дату з’їзду суддів і проведення його 7 квітня не є можливим.

Я додам - цей з’їзд суддів так само може обрати і членів Вищої ради юстиції.

Для того, щоб всі ці тези склалися до однієї картинки, я поясню наступне.  Головою Ради адвокатів є Лідія Ізовітова, головою Ради адвокатів Київської області є Петро Бойко. Обоє входять до керівництва громадської організації Спілки адвокатів України (http://www.cay.org.ua/правління/), яку фактично створив у 1990 році та став її першим президентом Віктор Медведчук. Спілка адвокатів України до цього часу знаходиться в одному приміщенні з юридичною компанією БіАйЕм, яку так само заснував Медведчук.

Чи виникають у когось сумніви з приводу причин такої свавільної боротьби колег Медведчука за свої місця на посадах в адвокатському самоврядуванні? 

Шановні колеги адвокати, які підтримують це свавілля, невже ви підтримуєте людей з оточення тих, хто загрожує національній безпеці України?

П.С. Про Л.Ізовітову, як члена Вищої ради юстиції, є певний документ.

Адвокат, делегат чергової та позачергової конференції адвокатів Київської області Олександр Білоус




28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
18 марта 2024
Парламент вошел в зону турбулентности. Угрожает ли Верховной Раде политический кризис?
Верховная Рада, похоже, очутилась на пороге парламентского кризиса. За последние три недели нардепы смогли принять только одно решение в то время, когда в воздухе зависли важные для Офиса президента в...
09 марта 2024
Назначение Залужного послом в Великобритании: добровольно-принудительная ссылка или взвешенный шаг?
Бывший главнокомандующий ВСУ в ближайшее время может уехать работать в Лондон – президент готов назначить его послом Украины в Великобритании. Сможет ли Валерий Залужный после такой дипломатической до...
05 марта 2024
Конец "гуманитарке" на бумаге: какие изменения ожидают волонтеров с 1 апреля
В скором времени в Украине изменятся правила завоза гуманитарной помощи из-за границы. RegioNews разбирался, что изменится для волонтеров и с какими проблемами они могут столкнуться
В результате обстрелов Харьковщины ранены три человека
28 марта 2024, 20:34
У высокопоставленного киевского таможенника обнаружили необоснованные активы на 8,6 млн грн
28 марта 2024, 20:16
Россияне в течение дня десять раз обстреливали Днепропетровщину — фото разрушений
28 марта 2024, 19:48
Вражеские обстрелы и удары ВСУ по позициям россиян: актуальные данные Генштаба о ситуации на фронте
28 марта 2024, 19:21
"Джавелин" против танка: Военные показали "взрывное" видео с передовой
28 марта 2024, 19:04
Житель Тернополя стал "многодетным" отцом трех литовских детей за $4500
28 марта 2024, 18:43
Зеленский сказал, когда Россия может пойти в новое контрнаступление
28 марта 2024, 18:27
В Харьковской области шпионка "сливала" позиции ВСУ врагу: ей вынесли приговор
28 марта 2024, 18:19
Воздушная тревога объявлена по всей Украине – какая угроза
28 марта 2024, 18:06
Полтавский областной ТЦК просит полицию разыскать и доставить 30 тысяч человек
28 марта 2024, 18:01