UA | RU
24 сентября 2019, 14:52

Mediator: У Франції почався суд щодо препарату, який міг призвести до смерті тисяч людей

У Франції почався суд, який має вирішити, чи призвели таблетки від діабету, призначені для схуднення, до смерті 2 000 людей.

Виробника препаратів - компанію Servier - звинувачують у введені в оману споживачів через вбивчі побічні ефекти препарату, який згодом використовували для лікування діабетиків із зайвою вагою.

Вважається, що це - один з найбільших скандалів у галузі охорони здоров'я у Франції. Фармацевтична компанія постала перед судом за обвинуваченнями у вчиненні вбивства та введенні в оману.

Компанія Servier спростовує звинувачення, наголошуючи, що не брехала про побічні ефекти.

Французькі експерти в галузі охорони здоров'я вважають, що препарат, відомий як Mediator ("Посередник"), міг вбити приблизно від 500 до 2000 людей до того, як його відкликали з продажів у 2009 році.

Позивачі судяться і з французьким державним регулятором з обігу ліків, який звинувачують у невиконанні функції запобігання смерті та травматизму.У судовому процесі братимуть участь понад 2600 позивачів та 21 відповідач, і, як очікується, триватиме він протягом шести місяців.

Суд має також встановити, чому препарат, який використовували з 1976 року, було дозволено продавати так довго, попри різні попередження.

Юристи, які представляють позивачів, стверджують, що виробник ліків навмисно вводив в оману пацієнтів протягом десятиліть, а сприяли цьому поблажливі чиновники.

Servier звинуватили в тому, що компанія отримала прибуток від продажу цих ліків принаймні на 1 мільярд євро.

"Судовий процес приносить величезне полегшення. Нарешті ми маємо побачити кінець нестерпного скандалу", - розповіла агентству Reuters лікар-пульмонолог Ірен Фрашон, яка першою підняла питання щодо побічних ефектів препарату.

Дослідження пані Фрашон базувалося на медичних записах з усієї Франції і дійшло висновку, що серед споживачів Mediator існувала чітка тенденція виникнення проблем із серцевим клапаном. Це стало приводом ще для кількох досліджень, які врешті-решт призвели до заборони препарату.

В одному з досліджень було зроблено висновок, що між 1976 та 2009 роками препарат міг призвести до 500 смертей. В іншому дослідженні наводилася цифра у 2 000 смертей.

Цю кількість оскаржила компанія Servier, де наголосили, що є лише три зафіксовані випадки, коли смерть може бути чітко пов'язана з використанням Mediator.

French pulmonologist Irene Frachon poses with book "Faces of the Mediator" by French photograph Marc Dantan which she made the preface on September 17, 2019 at the commercial port in Brest, western France.

Компанія Servier оголосила, що продовжить виплачувати компенсації жертвам. Вона заплатила вже майже 132 млн євро пацієнтам.

"Існує низка обставин, які проливають світло, як все це сталося", - зазначив адвокат фармацевтичної компанії у коментарі Reuters.

Кілька європейських країн, такі як Іспанія та Італія, заборонили вживання препарату на початку 2000-х.

Mediator вперше був розроблений в 1976 році як препарат для зниження рівня жиру в крові.

Пізніше його прописали діабетикам, щоб допомогти їм схуднути.

Але після того як здобули визнання його властивості, які пригнічують апетит, сімейні лікарі почали пропонувати Mediator як загальне лікування. Кожному, хто переймався схудненням, можна було запропонувати використати цей препарат - навіть якщо юридично це було дозволено лише діабетикам.

На момент вилучення з ринку, вважається, що близько п'яти мільйонів людей стали споживачами Mediator, і він опинився серед 50 найбільш прописаних препаратів Франції.

16 апреля 2024
Встреча с Папой Римским и полные бусы гуманитарки: как итальянский благотворитель помогает прифронтовой Харьковщине
С началом полномасштабной войны украинцы не на словах почувствовали заботу со стороны европейских друзей. Страны ЕС с радостью принимали украинских женщин с детьми, а в саму Украину все чаще стали при...
11 апреля 2024
Запрет ездить на авто, отмена дембеля, обязательная ВВК: что прописано в принятом законе о мобилизации
Какие изменения ожидают военнообязанных, когда закон об усилении мобилизации вступит в силу
05 апреля 2024
Е-кабинет военнообязанного, армия с 25 лет и изменения для ограниченно пригодных: что нужно знать о новых правилах мобилизации
Пока Верховная Рада готовится рассматривать во втором чтении законопроект об усилении мобилизации, президент подписал несколько уже проголосованных законов, которые также вносят изменения в мобилизаци...
28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
Больше дронов: немецкий производитель БПЛА открыл новый завод в Украине
19 апреля 2024, 16:59
Обстрел центра Белополья в Сумской области: подробности и фото с места попадания
19 апреля 2024, 16:40
Одесщина под ударом: РФ атаковала припортовую инфраструктуру
19 апреля 2024, 16:36
Нардеп анонсировал "парад отставок" на следующую парламентскую неделю
19 апреля 2024, 16:26
Отключение света: в Харьковской области ввели новые графики
19 апреля 2024, 16:13
В Харькове разоблачили мошенника, который притворялся работником кладбища
19 апреля 2024, 16:12
Появились первые спутниковые снимки аэродрома в оккупированном Джанкое после ракетного удара
19 апреля 2024, 15:48
Возле Часов Яра Зеленский присвоил звание Героя Украины воину 41-й ОМБр
19 апреля 2024, 15:33
Под вражеский огонь попала церковь: в прокуратуре показали последствия нового обстрела Волчанска
19 апреля 2024, 15:18
В Украине действуют ограничения потребления электроэнергии: ситуация в регионах
19 апреля 2024, 14:39